fbpx

Kuhamo zdravo: Recept za bananin kruh

Težko si predstavljamo življenje brez kruha, ko pa obstaja toliko okusnih sladkih in slanih namazov, ki jih lahko namažemo na kruhove rezine. V trgovinah nam ponujajo že ogromno zdravih različic, kot so pirin, ajdov, koruzni,…, danes pa ti predstavljamo recept za najbolj zdravega, ki ga v trgovinah (zaenkrat) še ne prodajajo. Poleg tega da je zdrav pa ga je tudi precej lažje in hitreje narediti, saj ne potrebuje nobenega vzhajanja. Za zajtrk ali malico, samostojno ali z arašidovim maslom. Njam! Recept je primeren tudi za privržence paleo diete.

Bananin kruh

Sestavine:

  • 3 zelo zrele banane
  • 5 velikih in izkoščičenih datljev
  • 5 jedilnih žlic tople vode
  • 3 jajca
  • 2 skodelici mandljeve moke
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1 jedilna žlica kokosove moke
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 1/2 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke morske soli
  • kokosovi kosmiči za okras

Priprava:

  1. Segrej pečico na 175°C. V pekač za kruh namesti papir za peko ali ga dobro premaži s kokosovo maščobo.
  2. V multipraktiku zmešaj datlje in toplo vodo. Datlji morajo biti obvezno izkoščičeni. Mešaj toliko časa, da nastane lepa kremasta zmes. Dodaj banane in vanilijo in mešaj dokler se sestavine popolnoma ne premešajo.
  3. Bananino zmes stresi v večjo posodo in vmešaj kokosovo olje in jajca – mešaj dokler ni zmes enakomerno premešana.
  4. V manjši posodici zmešaj vse suhe sestavine (mandljeva moka, kokosova moka, cimet, soda bikarbona, morska sol). Postopoma jih vmešaj v mokro zmes in med dodajanjem ves čas mešaj.
  5. Stresi maso v pekač za kruh in potresi po vrhu malo kokosovih kosmičev za okras.
  6. Peci 45-50 minut oz. dokler robovi ne porjavijo ali pa zobotrebec, ki ga potisneš v sredino, ni popolnoma čist, ko ga potegneš ven.
  7. Kruh vzemi iz pečice in ga pusti, da se malo ohladi.