fbpx

Presna cheesecake torta s cimetom in kokosom

Kompaktna, gosta, vendar vseeno puhasta je skutina oz. cheesecake torta v New Yorku. Ta veganska različica pa ne vsebuje nobenih oreščkov ali mlečnih izdelkov ter glutena, je pa 100% veganska in presna. Kokosovo maslo (ni isto kot kokosovo olje!) je skrivna in ključna sestavina v tej čudoviti sladici. Kokosovo maslo je kokosovo meso razrezano in predelano v svilnato gladko kokosovo maslo, kokosovo olje pa je zgolj maščoba iztisnjena iz kokosovega mesa. Lahko uporabiš kokosovo olje, vendar te že zdaj opozarjamo, da ne bo popolnoma enak rezultat.

Presna cheesecake torta s cimetom in kokosom

Sestavine:
Podloga:

  • 1 1/2 skodelice ovsene moke (uporabi brezglutensko, če je potrebno)
  • 4 1/2 žlice javorjevega ali agavinega sirupa
  • 3 žlice stopljenega kokosovega masla
  • 1 1/2 žlice jabolčnega soka ali vode
  • 2 1/2 čajni žlički cimeta

Torta:

  • 1 skodelica kokosovega masla
  • 3/4 skodelice kokosovega mleka (lahko uporabiš tistega iz pločevinke)
  • 1/4 skodelice + 2 žlici javorjevega ali agavinega sirupa sobne temperature
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • 2 čajni žlički čistega ekstrakta vanilije
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 1/4 čajne žličke fino mlete morske soli

Priprava:

1. Najprej pripraviš podlogo tako, da streseš ovsene kosmiče v multipraktik in jih zmelješ v fino mleto moko ali pa uporabi kupljeno ovseno moko. Če boš delala v multipraktiku, vanj stresi 2 skodelici ovsenih kosmičev in nato odmeri 1 in 1/2 skodelice moke ter jo stresi nazaj v multipraktik.
2. Moki dodaj vse ostale sestavine za podlogo in mešaj dokler ne nastane drobljiva, mokra tekstura. V okrogli pekač za torto premera 20 cm na dno namesti prozorno folijo tako, da gleda tudi malo ven. Zdaj stresi zmes za podlogo torte v pekač in jo enakomerno razporedi po dnu do roba. Postavi v hladilnik.
3. Za pripravo torte stopi kokosovo maslo v tekočo obliko, saj ga boš tako najlažje odmerila točno 1 skodelico.
4. V veliko skledo zlij kokosovo mleko, sirup, limonin sok, vanilijo in stepaj do gladkega. Vmešaj še cimet in sol. Zdaj je čas, da vliješ še kokosovo maslo in stepaš z vilico ali stepalko do gladke in goste teksture. Stresi maso na podlogo v pekač, jo lepo razporedi in postavi v hladilnik za 1-2 uri.
5. Po pretečenem času vzemi torto iz hladilnika in jo postrezi s kokosovo smetano, cimetom, jagodami oz. s čimerkoli ti srce poželi. Torto hrani v hladilniku.