6 presenetljivih koristi preživljanja časa v samoti

Preživljanje časa v samoti je ne le zelo koristno, ampak tudi zelo prijetno, saj lahko počneš karkoli želiš, ko si zaželiš in v čemerkoli želiš. Na primer spletna sporočila lahko odpisuješ v postelji v pižami ob 13. uri. Opraviš lahko vsa opravila brez motenj. Ni ti potrebno ničesar pojasnjevati. Oblečeno imaš lahko pižamo, trenirko ali pa ničesar.

Ja, v samoti bi morali čas preživljati tudi zelo ekstrovertirani ljudje. V nadaljevanju izveš, zakaj je to tako zelo koristno.


1. Sproža veselje
Znanost potrjuje, da ko aktivno preživljamo čas v samoti, najdemo mirnost. Namerna samota izravna naše vrhunce in nam omogoči, da si opomoremo od padcev. Samota lahko privede do sprostitve in zmanjšanja stresa, ko se posamezniki zavestno odločijo biti sami. Študije kažejo, da je sposobnost preživljanja časa v samoti povezano s povečano srečo, večjim zadovoljstvom s svojim življenjem in boljšim obvladovanjem stresa. Ljudje, ki uživajo sami, doživljajo manj depresije.

2. Zaradi tega si boljša prijateljica
Nihče ne more biti čustveno dosegljiv 24/7 in 365 dni v letu. Ko si v samoti napolnimo baterije, se lahko bolje vključimo in povežemo z drugimi. Obstajajo celo raziskave, ki nakazujejo na to, da je preživljanje dovolj časa v samoti pomemben sestavni del dobro delujočega družbenega življenja – torej, če želimo čim bolje izkoristiti čas, ki ga preživimo z ljudmi, bi morali poskrbeti, da preživimo tudi dovolj časa proč od njih.

3. Boljši spanec
Ena ugledna raziskava je pokazala, da pari v povprečju utrpijo za 50 odstotkov več motenj spanja, če si delijo posteljo. Če s partnerjem spita skupaj in oba spita odlično, potem ni potrebe po spreminjanju, v kolikor eden od vaju ne spi dobro, pa bo zelo koristno za oba, če si nehata deliti posteljo.

4. Zaradi tega si boljši starš
Namerno preživljanje časa sama s sabo povečuje tvojo sposobnost do empatije, trdijo strokovnjaki. Ko se sama odpraviš na sprehod ali bereš knjigo je to brez dvoma najboljše, kar lahko narediš zase in svoje otroke. Tudi matere potrebujejo čas zase in čas stran od svojih otrok, da se osvežijo, ponovno osredotočijo in napolnijo tisti globoki rezervoar, ki je potreben za negovanje.

5. Je protistrup za izgorelost
Ko preživljamo čas sami, osvobojeni obveznosti, smo v popolnem nadzoru nad svojim časom in prostorom. Namerna samota ponuja redko priložnost, da se osredotočimo na lastne potrebe in želje v nasprotju s potrebami drugih. Izkoristi priložnost in si reci: “To je čas, ko lahko dam nekaj sama sebi.” Sprejmi to, da si v tistem trenutku na prvem mestu.

6. Zaradi tega si boljša
Karkoli je tvoja strast – gledanje komedij, meditativni tek itd. – jo je veliko bolj sproščeno opravljati v samoti, kot pa se konstantno obremenjevati s tem, ali je tistemu, ki si ga povabila zraven, to sploh všeč. Določene naloge in miselne procese najbolje izvajamo, če okoli nas ni nikogar, in tudi tisti najbolj socialno motivirani med nami bi si morali redno jemati čas zase, če hočejo imeti popolnoma razvite osebnosti in so se sposobni osredotočiti ter kreativno razmišljati.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry