fbpx

Kroglice iz feta sira, suhih paradižnikov in pistacij

Danes pripravljamo kremne, slane in okusne kroglice, ki so odlične kot predjed ali prigrizek. Najboljše pri receptu pa je, da so kroglice zelo enostavne za pripravo, maso pa lahko narediš že nekaj dni pred napovedanimi obiski. Slastne kroglice bodo navdušile čisto vsakega gosta, saj so narejene iz feta in kremnega sira ter povaljane v praženih pistacijah. In nikar se ne čudi, če bodo zmanjkale, še preden boš gostom uspela povedati celotni recept! ?

Kroglice iz feta sira, suhih paradižnikov in pistacij

Sestavine
(Halfbakedharvest)

Sestavine:

  • 6 strokov praženega česna (od tega sta 1 do 2 stroka lahko sveže naribana ali zmleta)
  • 225 g kremnega sira, zmehčanega
  • 2 jedilni žlici grškega jogurta
  • 2 jedilni žlici sveže bazilike (ali 1 jedilno žlico posušene)
  • 1 jedilna žlica svežega origana (ali 1 čajna žlička posušenega)
  • 170 g feta sira
  • 1/3 skodelice suhih paradižnikov namočenih v olju + 1 jedilna žlica olja
  • 1/3 skodelice oliv
  • 1 čajna žlička popra
  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
  • 1 1/2 skodelice praženih pistacij, sesekljanih

Postopek:

1. Pečico predhodno segrej na 200°C. S 4 strokov česna odstrani suho lupino in jih položi na pekač. Prelij jih z 1 čajno žličko olivnega olja in pokrij z alu folijo. V pečici jih peci približno 30 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjave barve in mehki. Vzemi jih iz pečice in pusti, da se ohladijo, nato pa stisni česen iz ‘kože’ v manjšo skledo in jih dobro pretlači z vilico.
2. Pripravi si multipraktik (lahko uporabiš tudi ročni mešalnik ali zmešaš na roko), stresi vanj kremni sir, grški jogurt in pražen česen in miksaj toliko časa, da nastane gladka in kremasta tekstura. Masi dodaj baziliko in origano in zopet zmiksaj. Dodaj še poper, feto, olive in suhe paradižnike ter 1 žličko olja od paradižnikov. Zopet zaženi multipraktik in miksaj, dokler niso sestavine zmiksane v manjše koščke in masa ni popolnoma gladka. Vse skupaj preloži v skledo in jo postavi v hladilnik za 1 uro oziroma največ 3 dni.
3. Medtem v plitki skledi zmešaj sesekljane pistacije in mleto rdečo papriko.
4. Vzemi maso iz hladilnika in iz nje naredi manjše kroglice, ki jih nato povaljaš v pistacijah. Postrezi takoj ali pa kroglice pokrij in jih postavi v hladilnik. Če so bile kroglice dlje časa v hladilniku, jih iz njega vzemi vsaj 30 minut pred serviranjem. Postrezi jih s slanimi krekerji.