fbpx

Veganska bananina kremna pita brez pečenja

Kremasta, oreškasta in slastna bananina pita, ki se ti kar stopi v ustih.

Brezmlečna in brezglutenska bananina pita, ki je tudi brez rafiniranega sladkorja in pripravljena v vsega skupaj 20-ih minutah. Ijn ali smo omenili, da je ni potrebno peci? Popolna sladica za takrat, ko se ti gostje nenapovedano pojavijo na vratih.

Ena od najboljših stvari pri tem receptu je ta, da ne potrebuješ nobenega testa, saj je podloga narejena iz zmletih mandljev in datljev, krema pa iz stepene kokosove smetane.

Veganska bananina kremna pita brez pečenja

Sestavine:
Mandljeva podloga:

  • 1 1/2 skodelice mandljev
  • 8 medjool datljev, izkoščičenih
  • 2 jedilni žlici kokosovega olja, zmehčanega ali stopljenega
  • 1/4 čajne žličke mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije
  • 1/4 čajne žličke soli

Bananin kremni nadev:

  • 2 konzervi polnomastnega kokosovega mleka (dobro ohlajenega v hladilniku)
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije
  • ščep soli
  • 3 velike zrele banane, olupljene in narezane

Za okras:

  • mandlji, nasekljani
  • pistacije, nasekljane
  • temna čokolada, naribana

Priprava:

1. Mandljeva skorja: vse sestavine za mandljevo podlogo stresi multipraktik in fino zmiksaj, da nastane grudasta in lepljiva zmes. Okrogel pekač s premerom 20 cm obloži s peki papirjem in mandljevo podlogo razporedi po pekaču in jo dobro pritisni ob dno. Postavi v hladilnik.
2. Bananin kremni nadev: odpri obe konzervi kokosovega mleka in postrgaj strjeno kokosovo smetano na površini.
3. Kokosovi smetani v skledi dodaj javorjev sirup, vanilijev ekstrakt in morsko sol ter stepaj z ročnim mešalnikom dokler ne nastane gosta in puhasta zmes. Nikar se ne ustraši, če kokosova smetana ne bo nastala tako kompaktna kot je klasična smetana, važno je samo da je gosta.
4. Z 1/4 kokosove smetane premaži mandljevo podlogo, nanjo položi bananine rezine in po vrhu dodaj preostalo kokosovo smetano. Z gumijasto spatulo jo enakomerno porazdeli in zravnaj površino.
5. Pekač pokrij s plastično folijo in postavi v zamrzovalnik za 2 uri. Tik pred serviranjem odstrani obod pekača in po vrhu potresi naribano čokolado ter nasekljane mandlje in pistacije. Z ostrim nožem pito razreži na trikotne kose in takoj postrezi.
Opomba: Če boš imela pito v zamrzovalniku dlje časa kot 2 uri, jo boš morala pred serviranjem tajati na sobni temperaturi nekje 8-10 minut, saj bo kokosovo mleko zamrznilo. Ostanke bananine pite hrani v zamrzovalniku.