10 najboljših počitnic za gurmanke!
Rogljički, curryji, tacosi,…
Nekateri ljudje potujejo zato, da si ogledajo mesta, spet drugi pa predvsem zaradi hrane. In medtem, ko je seznam kulinaričnih destinacij neskončen, obstajajo nekateri kraji, v katerih se resnično vse vrti okoli hrane. To je deset destinacij, ki bi jih morala vsaka gurmanka dodati na seznam želja.
Pariz
Sveže palačinke, hrustljavi rogljički in peklensko vroče francoske štručke – nobeno potovanje v Pariz ni popolno brez dnevnega odmerka teh dobrot, ki jih strežejo v vseh elegantnih kavarnah, slaščičarnah in pekarnah. Ko se boš odpravila s kolesom na izlet v Tuileries, za po poti vzemi slavne bagete. V boulangerie (oziroma pekarni) Poilâne kruh še vedno tradicionalno pečejo v krušni peči. Za večerjo pa nikakor ne smeš zamuditi rame jagnjetine s steklenico vina v Au Passage.
Tokio
Zanimivost: Restavracije v Tokiu imajo več Michelinovih zvezdic, kot restavracije kjerkoli po svetu. In ne govorimo samo o sushiju. Pomisli na vroče ramen skodelice z zelenjavo in soba rezanci. Na katerikoli Tsukiji stojnici na ribjem trgu naroči omakase menu. Si želiš poskusiti najbolj sveže ribe, ki si jih kadarkoli zaužila? Vstani zgodaj zjutraj (okoli 3. ponoči) in se postavi v vrsto pred Sushi Dai. Potem pa, da nadaljuješ v kvalitetnem ritmu, rezerviraj mizo v francosko navdihnjeni restavraciji Narisawa, v kateri jedi pripravlja vizionarski kuhar Yoshihiro Narisawa.
Barcelona
To je dežela svežih morskih sadežev, tapasov, paelle in sangrije. Barcelone pa nikakor ne smeš zapustiti, ne da bi poskusila sveže stisnjeno olje iz katalonske oljke in sveže ribe iz ribarnice, ki jo vodi že četrta generacija na stojnicah La Boqueria.
Toskana
Vsi vemo, da Italijani jemljejo njihovo hrano in vino zelo resno. In medtem, ko bi morali biti sladoled, rižota in vino Chianti del vsakega potovanja, je za resnično pristno izkušnjo potrebno kopati še malo globlje. V Firencah rezerviraj mizo v restavraciji Ora d’Aria z Michelinovo zvezdico in obvezno naroči skledo špagetov z dimljeno bivoljo mozzarello in panzanello. Nato se odpravi v živahno pristaniško mesto Livorno na torto di ceci, ki je ulična hrana narejena iz čičerikine moke in izgleda kot tortilja. Kratek izlet v Vicchio te bo popeljal na Villo Campestri – prvo oljčno letovišče na svetu, kjer lahko sodeluješ pri degustacijah, se razvajaš z oljčno masažo in uživaš v pogostitvi z več hodi, ki so narejeni z domačim oljčnim oljem.
Bangkok
Vonji kombave, limonske trave, čilija, mete in kokosovega mleka se močno vonjajo v tamkajšnjem zraku, zvoki cvrčečih vokov pa so glasnejši od tempeljskih zvonov. V Bangkoku je ulična hrana na visokem nivoju, v trendovski restavraciji Taling Pling pa kraljuje massaman govedina s curryjem. Če si želiš obrok, ki je nekje med ulično hrano in prestižem, potem se odpravi v priljubljeno lokalno restavracijo Supanniga Eating Room, kjer se ti bodo cedile sline ob najboljših začinjenih rakovicah.
New Orleans
Ocvrte ostrige po’boys, kozice étouffée, začinjeni škampi in jambalaya – to so zgolj nekatere jedi Cajuna in Creole, ki jih moraš obvezno poskusiti na potovanju po NOLI. Če si se odločila za francosko-creolsko fuzijo v francoski četrti, potem obišči restavracije Antoine’s, Arnaud’s ali Galatoire’s. Mesta pa nikakor ne smeš zapustiti, ne da bi poskusila vsaj nekaj (ali ogromno) s sladkorjem prekritih beignets v svetovno zani kavarni Café Du Monde, ki te priljubljene ocvrte cmoke streže že od leta 1862.
Hong Kong
Nekdanja britanska kolonija je priljubljena zaradi vzhodnjaških okusov, ki so prilagojeni okusom zahoda. Dušeni njoki, dim sum, na žaru pečena svinjina v žemlji – se ti že cedijo sline? Tim Ho Wan je tvoj odgovor za žemlje, pohvali pa se lahko tudi z Michelinovo zvezdico. Če si želiš poskusiti na pari kuhano plavajočo rakovico in dušen fižol s skuto in kitajskimi gobami, potem se odpravi v The Chairman. Opomba: Glavni kuhar v tej restavraciji je tudi prepovedal uporabo mononatrijevega glutamata – strup, ki se skriva v hrani.
Kopenhagen
Leta 2014 je bila restavracija Noma razglašena za najboljšo restavracijo na svetu, njen glavi kuhar René Redzepi pa je postal nekakšen bog hrane. Mizo v tej restavraciji boš zelo težko dobila, ampak na srečo lahko danska prestolnica ponudi ogromno kulinaričnih užitkov. Če vloženi slaniki niso ravno po tvojem okusu, poskusi smørrebrød (kar je po dansko eleganten izraz za odprt sendvič) iz Aamanns restavracije, ki je znana tudi po odličnem svinjskem rillette-u s timijanom, gorčico, kislimi kumaricami in kosmuljami. Vse skupaj nato poplakni s pijačo v svetovno znanem Mikkeller Bar-u.
Fez
Z mešanico vplivov (Francija, Afrika, Bližnji vzhod), hrana v tem maroškem mestu ni prav nič manj eklektična. Manj turističen in bolj verodostojen kot Marakeš, so ozke ulice v Fezovi četrti obložene s pisanimi začimbami in glinenimi lonci. Nauči se pripraviti klasične maroške jedi – harira juho, berberske palačinke, tagines – na enem od številnih kuharskih tečajev, ki so na voljo v Café Clock. Nato pa uživaj v solati, tagines-u in kuskusu v Maison Bleue.
Oaxaca
Že dolgo znana kot kulinarična destinacija je Oaxaca mnogo več kot zgolj ribji tacosi, ki so nekakšen simbol Mehike. Raje se odloči za juhe, tamales-e in velikanske tortilje ali tlayudas-e. Naroči huitlacoche palačinke s poblano omako v prestižni restavraciji Catedral, v trendovski restavraciji La Biznaga pa poskusi stožčasto pecivo polnjeno s hibiskusovim cvetom. Tiste malo bolj pogumne pa poskusite že ocvrte kobilice ali chapulines, ki jih tradicionalno pripravljajo že od 16. stoletja dalje.