fbpx

10 norih dejstev o filmu Sam doma, ki jih zagotovo še ne veš

Le kdo si ni ogledal filma Sam doma? Ikonični film, ki je zagotovo pri marsikomu na sporedu čisto vsak praznični čas. Kljub temu, da smo si ga ogledali že neštetokrat, smo šele zdaj spoznali nora dejstva o tej božični klasiki.

Ali si vedela, da je bila hiša v filmu Sam doma pravzaprav bazen? Ali pa da Joe Pesci in Daniel Stern nista bila prvotno izbrana za razbojniški par? Beri naprej in izveš nora dejstva o priljubljenem filmu.

10. Film so začeli snemati s presenetljivo nizkim proračunom

10 milijonov dolarjev je bilo namenjenih za snemanje filma. Morda se ti to zdi veliko, vendar pa so v tistem času snemali filme tudi s sedemkrat večjim ‘budgetom’.

9. Večino filma so posneli v šoli

Srednja šola New Trier Township je imela telovadnico, ki se je ustvarjalcem filma zdela idealen prostor, v katerem so zgradili celotno hišo, vse sobe in stopnišča. Se spomniš prizora, ko je voda v hiši tekla po stopnicah dol? Ta prizor pa je bil posnet v bazenu omenjene šole.

8. Film se kmalu sploh ne bi zgodil

Zaradi rastočega proračuna – iz 10-ih milijonov so prišli na 13 milijonov in nato na 14 milijonov – so pri produkcijski hiši Warner Bros želeli, da se snemanje filma konča.

7. Na srečo so film v zadnjem trenutku rešili

Po nekaj klicih in dogovarjanjih, je film pod okrilje vzela druga produkcijska hiša – 20th Century Fox.

6. Za sneg so uporabili suh krompir v kosmičih

Niso imeli snega in niti ne denarja, da bi kupili umetni sneg, nato pa se je zgodil božični čudež – začelo je snežiti! Že drugi da snemanja so se zjutraj odpravili pred hišo družine McCallister in posneli enega najbolj pomembnih prizorov v filmu, ko Kevin McCallister (Macaulay Culkin) skozi okno opazuje, kako zunaj sneži. Ker pa se je sneg hitro topil, so si pomagali s suhim krompirjem v kosmičih, ki pa so začeli hitro gniti in zaudarjati.

5. Prvotno so imeli izbranega drugega igralca za lik Marv

Zraven Joa Pescija naj bi razbojnika igral Daniel Roebuck, vendar pa je bila kemija na kameri med Joe-em in Danielom Sternom čarobna.

4. Joe Pesci si je izmislil lažno govorico, da ni preklinjal

Za Pescija je bilo najtežje to, da ni smel preklinjati. Da je lahko sploh prebral scenarij, je moral igralec na vsake tri besede dodati besedo f**k. Ker pa je Sam doma družinski film, Joe seveda ni smel preklinjati in si je zato izmislil povsem lažno govorico za trenutke, ko bi sicer zaklel. Vse skupaj je bilo slišati kot nekakšno preklinjanje iz risanke.

3. Johnu Candyju so za vlogo v filmu plačali manj kot fantu, ki je dostavil pizzo

John Candy je bil že v tistih časih priznan igralec in je v tako nizko plačilo (400 dolarjev na dan) privolil le zato, ker naj bi svoje prizore hitro posnel, vendar pa se je snemanje zavleklo na 23 ur. Ustvarjalcem filma je bolj kot ne naredil uslugo. Še fant, ki je dostavil pizzo, je prejel večje plačilo (500 dolarjev na dan).

2. Kaskaderske izvedbe v filmu Sam doma so v industriji postale slavne

Padci v filmu so imeli velik vpliv na kaskadersko industrijo. Padec, ko nekdo iz zraka pade na tla na hrbet so poimenovali kar ‘Sam doma padec’.

1. Najbolj ikoničen trenutek iz filma je bil povsem nenačrtovan

Prizor, ko se Kevin v kopalnici ureja in si v roke natoči malo kolonjske vodice za po britju, jo nanese na obraz in zakriči, ni bil tako zaigran, kot je bilo prvotno mišljeno. V scenariju je bilo zapisano, da naj bi se Kevin s kolonjsko nekajkrat potapkal po licih, malo počakal in šele nato zakričal, vendar pa je roke obdržal na obrazu in takoj zakričal. S tem je ustvaril enega najbolj ikoničnih trenutkov v filmu.