fbpx

14 zahrbtnih živil, ki povzročajo težave tvoji prebavi

Vključno s sadjem in zelenjavo, ki niso tako nedolžni, kot izgledajo…

Ne glede na to, kako čudovito se odvija dan, ko začutiš napenjanje v želodcu – pogost neželen stranski učinek prebavnih motenj – je resnično težko obdržati nasmeh na obrazu. In na žalost lahko napihnjenost povzroči ogromno živil.

Naš prebavni sistem je dom trilijonom mikrobov, ki pomagajo razgraditi zaužito hrano in ohranjati zdravo črevesje. Ampak kaj hitro lahko zaužijemo hrani, ki negativno reagirajo z dobrimi bakterijami.

Spoznaj 10 živil, ki bi se jim morala izogibati (ali vsaj omejiti njihovo uživanje), če si želiš, da bi bil tvoj želodec (in posledično tudi ti) srečen.

Umetna sladila
Še en razlog, zakaj bi morala nehati uživati gazirane pijače. Neka študija je razkrila, da če ljudje uživajo umetna sladila – aspartam, sukralozo in saharin – ta spremenijo črevesno bakterijo, ki nadzira presnovo. To lahko privede do mnogo težav s prebavili, vključno z večjo nagnjenostjo pretvarjanja hrane v maščobo. To pomeni, da boš zaradi tega ne le veliko težje shujšala, ampak težo tudi veliko hitreje pridobivala.

Kava
Jutranja skodelica kave na tvoje telo žal nima le poživljajočega učinka. Kava ustvari kislo okolje v želodcu, poleg tega pa vsebuje tudi kofein, ki pospeši prebavo in posledično lahko povzroči diarejo. Po vrhu vsega pa je kava diuretik, kar pomeni, da lahko njeno uživanje povzroči dehidracijo in celo slabost. To pa sploh še ni vse: kava povzroči, da začne želodec proizvajati klorovodikovo kislino, ki lahko povzroči zgago in prebavne motnje. Če se kavi nikakor ne moreš odpovedati, potem omeji njeno uživanje na eno skodelico na dan, poleg tega pa je nikoli ne uživaj na prazen želodec.

Karagenan
Ni vsaka sestavina v naravnem živilskem proizvodu dobra zate. Na primer: karagenan – sredstvo za zgostitev, ki je pridobljeno iz morskih alg, se uporablja kot stabilizator v organskih in naravnih živilih, kot so sojino mleko, jogurt z nizko vsebnostjo maščobe, solatni prelivi in sladoled in lahko povzroči številne težave s črevesjem. Raziskave celo kažejo, da lahko aditivi povzročijo vnetja, ki pa lahko vodijo do ulkusa in sindroma razdraženega črevesja.
To pa nikakor ne pomeni, da bi se morala odreči vsem mlečnih proizvodom. Organsko mleko ugodno vpliva na črevesje, saj izboljša naravno floro (dobre bakterije) v gastrointestinalnem traktu. Uživaj le eno skodelico (mleka, jogurta) na dan in v kolikor kljub temu opaziš težave pri prebavi, začni uživati mlečne izdelek brez laktoze.

Brokoli
Zelenjava iz vrste križnic, kamor spadata brokoli in cvetača, vsebujeta kompleksne sladkorje, ki jih telo ne more prebaviti. Imenujejo se rafinoze in lahko proizvajajo plin. Križnice so tudi bogata z v vodi topnimi vlakninami, ki se ne razgradijo, dokler ne dosežejo tankega črevesja, kar lahko povzroči napenjanje. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da bi se morala brokoliju in cvetači popolnoma odpovedati, saj vsebujeta preveč zdravih snovi. Pomembno je, da ne pretiravaš s količino, poleg tega pa je vredno tudi razmisliti o jemanju prehranskih dodatkov z encimi, ki pomagajo razgraditi težko prebavljive rastlinske vlaknine. Nisi ljubiteljica prehranskih dodatkov? Za zajtrk redno uživaj (grški) jogurt, ki je poln probiotikov, ki pomagajo pri presnovi.

Živila brez sladkorja
Izogiba se sladkarijam in žvečilnim gumijem z oznako “brez sladkorja”, saj jim pogosto namesto njega dodajo sorbitol, maltitol, ksilitol in druge sladkorne alkohole, ki lahko v prekomernih količinah povzročijo napihnjenost, napenjanje ali imajo celo odvajalni učinek.
Pravilo: Če se umetno sladilo pojavi med prvimi tremi sestavinami na seznamu, potem se mu strogo izogibaj.
In še en razlog, zakaj bi morala opistiti navado žvečenja čigumija: lahko stimulira želodec za izločanje kislin, ki jih tvoje telo potrebuje za presnovo hrane, ki pa je med žvečenjem čigumija ni, to pa lahko prispeva k nastanku razjed na želodcu.

Mleko, mehki siri in sladoled
Čeprav ima pravo alergijo na hrano samo 4% odraslih oseb, pa naj bi bilo na laktozo intolerantnih kar okoli 65% odraslih. To se zgodi, če ti primanjkuje prebavnega encima (laktaza) za presnovo laktoze – sladkor, ki se nahaja v mleku, in povzroči stisko v prebavnem traktu s simptomi, kot sta napenjanje in diareja.
Ampak, tudi če nisi intolerantna na laktozo, lahko pretiravanje z uživanjem laktoze povzroči, da se ta presnovi šele v debelem črevesju in ne v želodcu, kar pa lahko privede do vznemirjenega želodca, diareje in napenjanja. Boljša izbira so trdi (starani) siri, saj vsebujejo manj laktoze, poleg njih pa tudi jogurti, saj vsebujejo žive kulture, ki pomagajo bolje presnoviti laktozo.

Ocvrta hrana
Zelo očitno je, da krožnik poln ocvrtih piščančjih medaljonov in pomfrija ni ravno zdrav obrok. Ampak, je še huje, kot si misliš, saj ocvrta, mastna hrana na več načinov povzroča neprijetnosti v prebavnem traktu: ocvrta hrana se lahko ali prehitro premika neprebavljena po prebavnem traktu, kar lahko povzroči diarejo, ali pa se premika prepočasi, saj pogosto ne vsebuje kaj dosti vlaknin, zaradi česar lahko predolgo ostane v prebavnem traktu, ti pa imaš posledično težek občutek v želodcu, si napihnjena in morda celo zaprta.

Citrusi
Če imaš pogosto težave s prebavo, potem se ti zdi verjetno pametna odločitev, da zaužiješ čim več zdravega sadja in zelenjave. Ampak, ustavi konje… Kisla hrana, kamor spadajo paradižnikova omaka in citrusi (limone, limete, pomaranče in grenivke) ti lahko povzročijo še več prebavnih težav. Lahko še bolj razdražijo oblogo želodca, kar povzroči zgago ali refluks kisline. Nekoliko zmanjšaj uživanje kislih živil in raje povečaj količine jabolčne čežane ali banan, ki delujejo blagodejno na želodec.

Čebula in česen
Živila s kratkimi verigami ogljikovih hidratov in sladkornimi alkoholi, ki so naravno prisotni v živilih, kot so čebula, česen in pšenični izdelki, tanko črevo ne absorbira najbolje, kar pri določenih ljudeh povzroča številne težave s črevesjem, kot so napenjanje, napihnjenost, bolečine v trebuhu, diareja ali zaprtje.
Ostala živila, ki so prav tako delikatna zaradi kombinacije kratkih verig ogljikovih hidratov in sladkornih alkoholov pa so še hruške, jabolka, fižol, zelje in cvetača, zato je na žalost zelo težko določiti, katero živilo točno ti povzroča težave.

Koruza
Priljubljeno poletno živilo na piknikih ni ravno lahkotno za tvoj prebavni sistem. Če koruze ne žvečiš dovolj dolgo, gre lahko skozi presnovni sistem neprebavljena in povzroči razdražen želodec. Za to je kriva celuloza, ki je netopno rastlinsko vlakno in pa dejstvo, da ljudem primanjkuje encimov, ki so potrebni za njeno razgradnjo. Ko si zaželiš pečene koruze si vsekakor zapomni, da jo res dobro prežvečiš, preden grižljaj pogoltneš.

Surova živila
Bakterije v surovih živalskih proizvodih lahko povzročijo zastrupitev s hrano, zato bodi previdna pri ravnanju s pokvarljivimi živili, kot so surovo meso, perutnina, jajca in morski sadeži. Poskrbi, da jih dobro toplotno obdelaš, da uničiš vse bakterije in nikar jih ne pusti več kot dve uri na sobni temperaturi, da preprečiš rast bakterij.
In če zastrupitev s hrano ni dovolj hudo opozorilo, imej v mislih, da sta bakteriji E. coli in salmonela lahko življenjsko nevarni.

Žitarice
Gluten bi lahko bil le eden od najpogostejših krivcev, ko gre za draženje prebavnega sistema. Ne glede na to ali imaš celiakijo ali pa ne, vedno več ljudi naj bi imelo težave s presnavljanjem glutena. Če po zaužitju testenin in kruha opažaš napenjanje, bolečine, napihnjenost in celo diarejo, potem so za te simptome skoraj zagotovo krive žitarice.

Alkohol
Srkanje mojita je zabavno, vse dokler se ne oglasi tvoja prebava. Alkoholne pijače so zelo pogosto krive za težave s prebavo, saj povzročajo vnetja v telesu, kar pa lahko povzroči težave s prebavnim traktom. Če sumiš, da je za težave morda kriv alkohol, potem raje srkaj pijačo, ki je bolj prijazna do tvojega želodca, kot na primer voda ali zeliščni čaj.

Oreščki
Kdo bi si mislil, da ti lahko priljubljeni oreščki povzročajo težave s prebavo. Medtem, ko jih nekateri ljudje zelo enostavno prebavijo, imajo drugi lahko s tem kar nekaj težav: ko gredo ti mali koščki skozi nekatera področja prebavnega sistema, lahko dražijo že razdraženo ali vneto območje in povzročajo nelagodje. Če imaš rada okus po oreščkih, potem namesto surovih raje uživaj masla iz oreščkov, ki so popolnoma gladka, brez ostrih koščkov. In seveda, nikar ne pretiravaj z njimi, saj vsebujejo precej, sicer zdravih, maščob.