11 dejstev o božiču, ki jih zagotovo še ne veš

Le kdo ne mara božiča? Ampak koliko med nami pa pravzaprav sploh ve, zakaj je božič tak kot je? V nadaljevanju izveš 11 zanimivosti, ki jih vse do danes zagotovo nisi vedela.

1. Božič naj bi obeležil rojstvo Jezusa Kristusa 25. decembra, vendar 25. december v Bibliji sploh ni omenjen in večina zgodovinarjev verjame, da se je v resnici rodil spomladi.

2. Božiček (Santa Claus) izhaja iz svetega Nikolaja, krščanskega škofa, ki je v četrtem stoletju živel v (današnji) Turčiji. Sveti Nikolaj je podedoval veliko bogastva in je bil znan po tem, da ga je dal pomoči potrebnim. Ko je postal svetnik, je postal tudi zaščitnik otrok.

3. Obešanje božičnih nogavic izvira iz te zgodbe: Ubogi moški s tremi hčerami si ni mogel privoščiti dote, da bi se lahko hčere poročile. Nekega večera je sveti Nikolaj spustil vrečko z zlatom po dimniku hiše, v kateri so živeli, da se bo njegova najstarejša hči lahko poročila, vrečka pa je padla v nogavico, ki se je sušila ob kaminu.

4. Izgled Božička, kot ga poznamo danes, je nastal na srečanju newyorškega zgodovinskega društva leta 1804, na katerem je njegov član John Pintard pred nogavice napolnjene z igračami, postavil iz lesa izrezanega veselega svetega Nikolaja.

5. Čeprav je Božiček v preteklosti nosil modro-belo-zeleno opravo, je njegova tradicionalna rdeča obleka prišla iz oglasa Coca Cole leta 1930.

6. Njegova podoba, kako leti na saneh, pa se je začela leta 1819 … zamislil si ga je isti avtor, ki je ustvaril brezglavega jezdeca (‘Headless Horseman’), Washington Irving.

7. Jelenčka Rudolfa so si zamislili v veleblagovnici Montgomery Ward kot marketinški trik, da bi otroke privabili v nakupo prazinčnih pobarvank.

8. Sveta noč (“Silent Night”) je največkrat posneta božična pesem v celotni zgodovini z več kot 733 različicami, ki so avtorsko zaščitene od leta 1978.

9. Medtem ko je “White Christmas” najbolje prodajana pesem vseh časov.

10. Pesem “All I Want for Christmas Is You”, ki jo izvaja Mariah Carey drži svetovni Guinnessov rekord za praznično pesem, ki je bila najvišje uvrščena na glasbenih lestvicah.

11. Najbolj odmeven božični film vseh časov pa je Kako Grinch ukradel božič, v katerem ima glavno vlogo Jim Carrey.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry