Domov » Prehrana & Recepti » 11 miniaturnih sprememb, da bo klasična pizza bolj zdrava

11 miniaturnih sprememb, da bo klasična pizza bolj zdrava

Prehrana & Recepti
11 miniaturnih sprememb, da bo klasična pizza bolj zdrava
📷 Pexels

Ne da bi uničila njen slasten okus!

Le redko kdo bi se lahko do konca življenja popolnoma odpovedal uživanju slastne pizze. In glede na to, da jo imamo tako zelo radi, si vedno prizadevamo za to, da bi jo z miniaturnimi zamenjavami/izboljšavami naredili vsaj nekoliko bolj zdravo.

Na srečo jih obstaja kar nekaj in nobena ne bo uničila kruhasto-sirovega okusa, ki ga vsi tako zelo obožujemo.

(Unsplash)

Zdrave spremembe za pizzo, ki jo naročiš na dom:

1. Prosi za tanko testo namesto debelega. Tanka skorjica prihrani število kalorij in ogljikove hidrate. Poleg tega pa imajo običajno pizze z debelim testom tudi več sira – dodatne kalorije.

2. Popivnaj stran odvečno olje. Mnoge picerije uporabljajo trde sire, ki na vročini izločijo ogromno olja. Vsaka čajna žlička tega olja vsebuje okoli 40 kalorij in 4.5 grama maščobe, zato si vzemi kakšno sekundo in popivnaj odvečno maščobo in kalorije.

3. Preloži na krožnik. Pizzo, ki so ti jo na dom pripeljali v kartonasti škatli nikoli ne uživaj kar direktno iz nje, ampak si kos vedno preloži na krožnik. Saj veš, ko si hrano naložiš na manjši krožnik imaš občutek, da si pojedla ogromno, čeprav je to le optična varka, s katero pretentaš svoje možgane in si posledično veliko hitreje sita.

4. Pizzo razreži na manjše kose. Deluje podobno kot uživanje hrane z manjšega krožnika.

5. Izogibaj se določenim dodatkom. Ne naročaj pizze z mastnimi klobasami, dodatkom sira in kremnimi omakami, da se izogneš nepotrebnim dodatnim kalorijam in nezdravi maščobi.

6. Vsekakor pa dodaj zdrave dodatke. To je odlična priložnost, da vneseš v telo tudi nekaj zelenjave in s tem pizzi povečaš hranilno vrednost. Paradižnik, čebula, paprika, olive, bučke, jajčevci so odlična izbira.

7. Naroči z manj sira kot običajno. Če lahko prosiš za dvojno dozo sira na pizzi, potem lahko zagotovo naročiš tudi pizzo z le polovično količino sira. Tako boš zaužila manj nezdravih nasičenih maščob in kalorij.

(Unsplash)

Zdrave spremembe za pizzo, ki jo narediš doma:

8. Uporabi polnozrnato moko. Bela pšenična moka je rafinirana, kar pomeni, da so ji odstranili ovoj, v katerem se nahajajo vlaknine in vse hranilne snovi, pustili pa le škrobnato osnovo, kar naša telesa hitro spremenijo v sladkor. Če pa uporabiš polnozrnato pšenično ali pirino moko pa boš zaužila tudi ogromno hranilnih snovi, za radi česar boš dlje časa sita.

9. Naredi domačo paradižnikovo omako. Kupljene paradižnikove omake za pizzo pogosto vsebujejo sladkor, zato jo raje naredi kar sama doma. Paradižnikom lahko dodaš čebulo, korenje in ostalo zelenjavo, ki jo potem popolnoma zmiksaj in prelij po testu.

10. Obloži jo z zeleno zelenjavo. Špinača, rukola, listnati ohrovt,…

11. Uporbi svežo bivoljo mozzarello. Ne le, da je 1537-krat boljšega okusa, ampak vsebuje tudi le okoli 22% maščob in je bogat z beljakovinami, za razliko od na primer sira cheddar, ki vsebuje 45% maščobe. Feta, ricotta ali kozji sir so tudi dobra izbira za sir z nizko vsebnostjo maščobe.