11 živil, ki dokazano v trenutku izboljšajo tvoje razpoloženje

Ok, vse smo že slišale rek “eno jabolko na dan odžene zdravnika stran”. Nedavna raziskava, ki so jo opravili na American Journal of Public Health pa je pokazala, da lahko uživanje sadja in zelenjave dejansko pomaga izboljšati tudi tvoje duševno zdravje. Raziskovalci so poročali, da se z vsakim dodatnim obrokom sadja na dan poveča tudi naša sreča. Zato naslednjič, ko se boš počutila povsem brezvoljna in energije, posezi po enem izmed spodnjih živil.

Špinača

Temno zelena zelenjava je bogata s folno kislino – vitamin B, ki vpliva na živčne prenašalce, ki so v možganih odgovorni za kontroliranje tvojega razpoloženja.

Citrusi

Mandarine, klementine, pomaranče, grenivke, limone itd. Vse vsebujejo folno kislino – vitamin B, ki je instantni izboljševalec razpoloženja.

Banane

Trije razlogi, zakaj bi morala v vsak smuti dodati banano: kalij (izboljša delovanje možganov), B6 (poveča ravni serotonina, ki pomirja telo) in triptofan (vesela aminokislina, ki uravnava razpoloženje).

Blitva

Magnezij te oskrbi z instantno energijo in tudi ubrani pred depresijo. Poleg tega pa je tudi eden od najbolj pogostih hranil, ki primanjkuje v večini diet, zato si blitvo čim večkrat pripravi kot prilogo ali pa jo dodaj v smuti.

Jagodičevje

Pozdravi najboljše ogljikove hidrate doslej! Jagodičevje te oskrbi z glukozo, ki lahko zmanjša razdražljivost.

Moder krompir

Moder krompir je poln antioksidantov, ki zmanjšujejo vnetja (znani morilci razpoloženja) ter so polni joda, ki pomaga uravnavati delovanje ščitnice (ki je poveljnik razpoloženja).

Šparglji

Založi se s trojno grožnjo proti sezonskim prehladom! Šparglji so vir serotonina, folata in encimov, ki razgrajujejo alkohol (ja, to tudi pomeni, da so naravno zdravilo za mačka).

Češnjevi paradižniki

Glavni je likopen – v maščobi topen phytonutrient, ki lahko dejansko ustavi kopičenje vnetnih snovi, ki jih povezujejo z nastankom depresije.

Sladek krompir

Kompleksni ogljikovi hidrati (kot ta slasten pečen krompirček) poveča ravni serotonina, ki ima pomirjujoč učinek na telo.

Avokado

Kombinacija B vitaminov in kalija povečuje ravni serotonina in znižuje krvni tlak, to pa te ohranja mirno in zbrano. Avokado s toastom, prosim.

Paprike

Živila bogata z vitaminom C lahko pomagajo ustaviti proizvodnjo stresnega hormona kortizola. Rumene paprike ga vsebujejo največ, sledijo pa jim rdeče in nato zelene. Nareži jih na rezine in za malico uživaj s humusom.