12 živil, ki učinkovito zmanjšujejo napihnjenost

Po obilnem obroku ali zaradi slabše prebave se lahko počutimo napihnjene. Na srečo pa obstaja kar nekaj živil, ki lahko pomagajo zmanjšati napenjanje in hkrati izboljšajo zdravje prebavnega trakta.

V nadaljevanju ti predstavljamo 12 živil, ki jih zlahka vključiš v svojo vsakdanjo prehrano, da izboljšaš prebavo in ublažiš napihnjenost. Od začimb do zelenjave in mlečnih izdelkov – različne možnosti, ki ustrezajo vsem okusom in željam.

Kumare
Kumara je odlična izbira za zmanjševanje napihnjenosti. Vsebuje kvercetin, flavonoidni antioksidant, ki zavira pro-vnetne encime. Kumare lahko ješ surove ali pa piješ vodo z rezinami kumar namesto sladkih pijač.

Šparglji
Šparglji vsebujejo prebiotike, ki podpirajo rast koristnih bakterij v prebavnem sistemu. Poleg tega vsebujejo vodo, ki lahko hidrira, pomaga pri uriniranju in zmanjša napenjanje.

Riž
Riž je edino škrobnato živilo, ki ne povzroča napenjanja. Da se izogneš občutku napihnjenosti, izberi riž namesto krompirja ali koruze, če si želiš svoji jedi dodati škrob.

Kuhan riž - Modna.si
Kuhan riž (Foto: Envato Elements)

Banana
Banane vsebujejo kalij, ki uravnava raven natrija v telesu in preprečuje zastajanje vode. To pomaga zmanjšati napenjanje. Poleg tega banane vsebujejo vlaknine, ki lahko preprečijo zaprtje, še en pogost vzrok za napenjanje. Druga s kalijem bogata živila so še špinača, rozine in pomaranče.

Papaja
Papain, ki ga najdemo v papaji, pomaga pri prebavi beljakovin in izboljša zdravje prebave. Tropsko sadje ima tudi protivnetne lastnosti in vlaknine, ki podpirajo močan prebavni trakt.

Ananas
Ananas je predvsem voda, ki pomaga ohranjati telo hidrirano in se bori proti napihnjenosti. Bromelain, encim, ki ga najdemo v ananasu, pomaga razgraditi beljakovine in spodbuja zdravje prebave. Bromelain je po raziskavah eden najučinkovitejših encimov za razgradnjo kolagena.

Jogurt s probiotiki
Uživanje jogurta z aktivnimi kulturami lahko pomaga pri uravnavanju prebave zaradi probiotikov, ki so dobre bakterije za črevesje. Sladkobo mu lahko dodaš z medom, marmelado ali müslijem.

Jogurt - Modna.si
Jogurt (Foto: Pixabay)

Semena komarčka
Semena komarčka vsebujejo spojino, ki sprošča gastrointestinalne krče in lajša napihnjenost. Lahko piješ zeliščni čaj ali jih žvečiš.

Ingver
Ingver vsebuje prebavni encim, ki pomaga učinkoviteje prebaviti hrano, zmanjša napenjanje in zaprtje. Lahko piješ domač ingverjev čaj ali žvečiš košček ingverjeve korenine.

Infuzija poprove mete in kamilice
Poprova meta in kamilica lahko pomagata pri odvajanju plinov zaradi svoje sposobnosti sproščanja mišic prebavil. Poleg tega lahko kamilica tudi pomirja in sprošča.

Cimet
Cimet je začimba, bogata z antioksidanti, ki lahko pomaga pri odpravljanju odvečnih plinov in pri blaženju napihnjenosti.

Cimet - Modna.si
Cimet (Foto: Profimedia)