18-letni dedič Ray-Bana je zdaj najmlajši milijarder na svetu

Luxottica je italijansko podjetje, ki nadzoruje skoraj vse vidike svetovne industrije sončnih očal in klasičnih očal. Nekateri bi Luxottico opisali tudi kot monopol.

Ko kupuješ sončna očala znamk, kot so Ray-Ban, Oakley, Gucci, Burberry, Bulgari, Coach, Giorgio Armani, Chanel, Prada, Armani, Versace, Michael Kors in Dolce & Gabana, si verjetno niti misliš ne, da so vsa v lasti Luxottice.

In kako je Luxottica pridobila tako ogromen monopol? Desetletja konsolidacije z združitvami in prevzemi.

Tekom let naj bi bile neodvisne blagovne znamke prisiljene v prodajo Luxottici pod ne tako prikrito grožnjo – “če nam ne dovolite, da vas kupimo za ceno, ki smo jo določili, se vaši izdelki ne bodo prodajali v naših globalnih trgovinah.”

Malo zgodovine o Luxottici

Ustanovitelj Luxottice je Leonardo Del Vecchio, ki se je rodil v Milanu v Italiji leta 1935. Rodil se je v tako bedni revščini, da si njegova mati dobesedno ni mogla privoščiti, da bi ga nahranila in ga je bila prisiljena zapustiti v sirotišnici. Leonardo je v najstniških letih zapustil sirotišnico in se začel učiti pri izdelovalcu orodja in matric. Nato se je preusmeril v izdelavo rezervnih delov za očala.

Leta 1961 je ustanovil podjetje Luxottica. Glavno odkritje podjetja v teh zgodnjih letih je bila zamisel, da so lahko sončna in navadna očala elegantna in kul. Pred Leonardom in Luxottico so bila očala mehka in funkcionalna. Lep izgled ni bil dejavnik.

Leonardo Del Vecchio je umrl 27. junija 2022 v starosti 87 let in bil zaradi svojih dobrih 27 milijard evrov neto premoženja najbogatejša oseba v Italiji.

Leonardo je svoje premoženje zapustil svoji drugi ženi Nicoletti Zampillo in šestim otrokom iz treh različnih zvez. Njegovih šest otrok je bilo v času njegove smrti starih od 18 do 65 let. Njegova dva najmlajša otroka, Clemente in Luca, sta se rodila Sabini Grossi. Sabina je bila nekoč članica uprave Luxottica in vodja družbe za odnose z vlagatelji.

Danes so Nicoletta Zampillo (njegova vdova) in njegovih šest otrok vsak vredni skoraj 4 milijarde evrov!

In to 4 milijarde evrov vredno bogastvo je naredilo 18-letnega Clementeja najmlajšega milijarderja na svetu. Clementejev 21-letni brat Luca pa je drugi najmlajši milijarder na svetu.

Preberi si tudi:
Razkrito, zakaj Anna Wintour vedno nosi sončna očala

Razkrito, zakaj Anna Wintour vedno nosi sončna očala

Če obstaja ameriška modna kraljica, dobi krono vsekakor Anna Wintour. Dolgoletna glavna urednica revije Vogue in umetniška direktorica Condé Nast-a je resda stara 71 let, vendar je prav…