fbpx

3 kulinarične blogerke razkrivajo svoje najljubše jedi za hladne dni

Kaj dobrega ustvariti, ko dnevi postajajo vedno krajši, vi pa bi namesto za štedilnikom svoj čas raje preživljali udobno zleknjeni na kavču? 3 velike kulinarične navdušenke in blogerke – Anja Burgar, Vita Starman in Nina Kastelic – priporočajo slastne sezonske jedi, ki vam ne bodo vzele veliko časa, o njih pa boste razmišljali še dolgo potem, ko bodo izginile s krožnika.

“Pozimi si rada privoščim ‘comfort food’ oz. hrano za dušo. Ob omembi te največkrat pomislimo na hitre ocvrte jedi in slaščice, a hrana za dušo ni le to. V hladnejšem delu leta jo rada pripravljam iz grozdja, kostanja, rdeče pese, cvetače … Seznam je dolg in raznolik, jaz pa od vse zelenjave najraje eksperimentiram z bučami. Idealne so za juhe, obožujem pa jih tudi v sladicah,” priznava avtorica kulinaričnega bloga Use your Noodles Anja Burgar.

Nedavno je tako pripravila sladek in puhast bučni mousse, k hitri in enostavni pripravi pa je pripomogel kuhinjski aparat Kenwood kMix, ki ima na voljo šest hitrosti, priloženi pa so mu tudi edinstveni nastavek K-beater ter metlica za stepanje in gnetenje, idealna za pripravo vseh vrst slaščic in hrustljavega kruha.

3 kulinarične blogerke razkrivajo svoje najljubše jedi za hladne dni
Bučni mousse Anje Burgar bo navdušil z jesenskimi barvami, slastnim okusom in enostavno pripravo.

Za bučni mousse potrebujete:

  • 300 g bučnega pireja
  • 100 g kremnega sira
  • 6 žlic medu
  • 150 ml smetane za stepanje
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka

Priprava:

Smetano in vaniljev sladkor stepite in denite na stran. V drugi posodi ostale sestavine zmešajte v gladko kremo. Dodajte ji dve tretjini stepene smetane in jo narahlo vmešajte. Razdelite v tri ali štiri kozarčke in povrhu okrasite s preostalo smetano ter okrasite z mletim cimetom in orehi.

Avtorica bloga Mama kuha Vita Starman pa se na drugi strani v vseh letnih časih najraje pocrklja s pico. »Jeseni in pozimi jo  najraje obložim z različnimi vrstami gob, da mi ni treba zapravljati časa in v nedogled mešati testa, pa poskrbi kMix, ki večino dela opravi namesto mene,« je navdušena blogerka, ki na kMix prisega zlasti zato, ker ima zaščitno odprtino, 5-litrsko posodo in zmogljivost 1000 W.

3 kulinarične blogerke razkrivajo svoje najljubše jedi za hladne dni
Jesenska pica s popečenimi jurčki je te dni najljubši ‘comfort food’ Vite Starman.

Sestavine za enostavno pico z jurčki:

  • 300 g gladke moke
  • 50 g ostre moke
  • 215 ml mlačne vode
  • 1/3 kocke kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • mocarela, gorgonzola
  • jurčki
  • svež peteršilj

Priprava:

Vse sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika. Testo pustite vzhajati eno uro in oblikujte v pico. Premažite z oljčnim oljem, potresite z mocarelo ter obložite z gorgonzolo. Dodajte popečene jurčke, poprajte in za 10 minute denite v pečico, ogreto na 250 stopinj. Ko je pica pečena, jo potresite s svežim peteršiljem in postrezite.

Kuhinjski mešalnik je idealen tudi za gnetenje kvašenega testa, iz katerega je Nina Kastelic, avtorica kulinaričnega bloga Leaneen, nedavno pripravila sirove rogljičke. »Najboljši so še topli in mehki. Da so zares rahli, pa je odvisno tudi od načina priprave. Jaz sem se jih lotila s kMix kuhinjskim aparatom, ki je med gnetenjem po robu posode sam postrgal vse sestavine, da je na koncu nastal lep hlebček, ki ga ni bilo treba čisto nič več ročno gnesti,« je bila navdušena Nina, ki je testo za kvašene sirove rogljičke gnetla na prvi in drugi hitrosti ter za to uporabila nastavek v obliki kavlja.

3 kulinarične blogerke razkrivajo svoje najljubše jedi za hladne dni
Hrustljavi kvašeni rogljički s sirom izpod rok Nine Kastelic.

Sestavine za kvašene sirove rogljičke:

Za kvašeno testo:

  • 500 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 100 ml olja
  • 50 ml masla

Za nadev:

  • sir (gauda, edamec,…)

Za premaz in posip:

  • 1 jajce S velikosti
  • sezam

Priprava:

1. V posodo za gnetenje stresemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico stresemo sladkor in prilijemo mlačno mleko.
2. V mleko stresemo suhi kvas, malce pomešamo in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja.
3. Nato po zgornjem robu moke posujemo še sol, prilijemo olje in stopljeno maslo.
4. Zatem lahko pričnemo z gnetenjem. Pri kuhinjskem robotu uporabimo nastavek v obliki kavlja in gnetemo na prvi ali drugi hitrosti.
5. Testo gnetemo 15 do 20 minutm da dobimo mehek in gladek hlebček.
6. Pokritega s čistim servetom vzhajamo približno 45 minut, da se njegova količina podvoji.
7. Vzhajano testo razdelimo na dva manjša hlebčka, ki ju na rahlo pomokani deski razvaljamo v obliko kroga.
8. Testo lahko razvaljamo malenkost bolj na debelo, saj bodo potem pečeni rogljički mehkejši.
9. Krog s koleščkom najprej razdelimo na četrtine, nato pa še na manjše, ozke in dolge trikotnike.
10. Na širši del trikotnika položimo rezino sira in trikotnike zvijemo v rogljičke. Nadev dobro zatesnimo, da med peko ne steče ven.
11. Narejene rogljičke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
12. Pokrijemo jih s čistim servetom in ponovno vzhajamo še 20 do 30 minut.
13. Pred peko jih premažemoz razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom.
14. Pečemo jih približno 25 minut na 180°C, odvisno od pečice in velikosti rogljičkov.
15. Da bodo mehkejši, pečene rogljičke vroče premažemo z raztopljenim maslom ali pa jih za 10 minut pokrijemo z mokrim servetom.
16. Kvašeni sirovi rogljički so najboljši na dan peke, še rahlo topli.