fbpx

4 ogljikovi hidrati, ki jih lahko uživaš non-stop in imaš raven trebuh

Čakaj malo, kaj? Ogljikovi hidrati ti lahko pomagajo do ravnega trebuha? Ja, niso vsi ogljikovi hidrati (OH) slabi in nekateri se celo borijo proti vnetjem v telesu. Vsi OH-ji tvojemu telesu dovajajo glukozo, ki je potrebna za energijo. Enostavni (slabi) OH-ji se pretvorijo v sladkor in nato kaj hitro v maščobo. Telo pa si vzame kar nekaj časa za presnovo kompleksnih (dobrih) OH-jev, tistih, ki vsebujejo tudi beljakovine in vlaknine.

Tisti, ki uživajo polnozrnate oblike ogljikovih hidratov imajo več energije, manj hrepenijo po sladkorju, lažje hujšajo in imajo tudi boljšo prebavo.

Torej, bi rada imela bolj raven trebuh? Uživaj sledeče ogljikove hidrate…

Črn fižol

Skromen črn fižol vsebuje snovi, ki se uspešno bojujejo proti maščobi. Vsebuje beljakovine in vlaknine, poleg tega pa tudi B vitamine, ki lahko pospešijo izgubo telesne mase in preprečijo nalaganje maščob v osrednjem delu telesa. Črn fižol je odličen v tortiljah in burritosih, vendar pa ga lahko uživaš tudi v ne-mehiški hrani. Lahko ga uživaš praženo zelenjavo, na pizzi in v solatah. Poleg fižola pa se uspešno borijo proti maščobam tudi ostale stročnice, kamor spada leča, saj vsebujejo zdrave ogljikove hidrate, rastlinske beljakovine in vlaknine. Leča ni dobra le kot priloga, ampak tudi v veganskem raguju in ne-mesni štruci.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so nizkokalorični in odlični za zajtrk ali malico, saj telesu enakomerno dovajajo energijo. Vlaknine absorbirajo vlago, zato je pomembno, da poleg ovsenih kosmičev popiješ tudi dovolj vode. Ta kombinacija ti bo pomagala, da se boš dlje časa počutila sito. Vsekakor pa pozabi na sladke prelive in se raje odloči za sveže sadje in malo mandljevega mleka. Dobra kombinacija pa so tudi ovseni kosmiči (1/2 skodlice) z oreščki (polna pest).

Polnozrnate testenine

Ni se ti treba odpovedati testeninam, če želiš ohraniti vitko postavo. Belim testeninam so odstranjene vse hranilne snovi in tvojemu telesu nič ne koristi, saj se takoj spremeni v sladkor. Pri polnozrnatih pa je zgodba povsem drugačna, saj vsebujejo nasitne vlaknine, ki jih tvoje telo potrebuje. Vlaknine pomagajo pospešiti presnovo, zato jih dobro zaužiti čim več s polnozrnatimi žitaricami, kamor spadajo rjavi riž, ječmen in bulgur, ki so tudi nizki v ogljikovih hidratih.
Tvoje telo težje presnovi živila z visoko vsebnostjo vlaknin, kar pomeni, da za presnovo le-teh tvoje telo pokuri več kalorij, poleg tega pa vlaknine v želodcu absorbirajo kalorije in maščobo iz ostalih živil še preden je tvoje telo zmožno absorbirati sovražnike. Posledično to pomeni, da boš veliko lažje shujšala. Seveda pa testenin nikar ne prelivaj z omakami iz sira, smetane in dodanim sladkorjem. Veliko bolje bo, da jim dodaš prepraženo zelenjavo, pokapaš z malo oljčnega olja in dodaš malo naribanega parmezana.

Kvinoja

Kvinoja je zelo vsestransko ogljikohidratno živilo, ki je brez glutena, poleg tega pa vsebuje tudi ogromno beljakovin. Uživaš jo lahko kot prilogo ali pa dodaš v solate in sladice, saj nima intenzivnega in motečega okusa. Visoka vsebnost prehranskih vlaknin v kvinoji se veže na maščobo, tako da jo tvoje telo posledično manj absorbira. Poleg tega pa vsebuje tudi veliko železa in vitamina B12, ki sta ključnega pomena za povečanje energije in hujšanje. Uživaš jo lahko za zajtrk, kosilo ali večerjo.