Domov » Prehrana » 4 preprosti triki za zdravo prehranjevanje v novem letu

4 preprosti triki za zdravo prehranjevanje v novem letu

Prehrana
4 preprosti triki za zdravo prehranjevanje v novem letu
📷 Unsplash

Si se odločila, da se boš letos bolj zdravo prehranjevala in opustila polnočne prigrizke? Odlično. Vendar pa moraš najprej vedeti, kako se sploh lotiti tega in katere majhne spremembe bi morala narediti že takoj zdaj.

In naj te kar takoj potolažimo: še vedno lahko uživaš v hrani, tudi če je ta bolj zdrave narave.

1. Shrambo založi z osnovnimi živili

Nakupi večje količine rjavega riža, kvinoje, stročnic in jih shrani v prozorne embalaže, da boš imela kostantno na očeh, koliko jih še imaš na zalogi. Živila v pločevinkah, kot so čičerika, grah in fižol, vedno shranjuj skupaj na polici. Najbolje pri vseh omenjenih živilih pa je to, da imajo rok trajanja več kot eno leto! Za hiter in zdrav obrok se lahko vedno zaneseš na njih.

2. Prehranski izziv

S kolegico/kolegom poskusita slediti čistemu prehranjevanju (“clean eating”) vsaj en teden in podaljšaj za toliko časa kot lahko. Medsebojno se spodbujajta in večkrat tudi skupaj kuhajta. Kaj kmalu boš spoznala, da tvoje telo sploh ne hrepeni več po predelani hrani. Zbogom, čips.

3. Bodi korak pred hrepenenjem po sladkarijah

Zamrzovalnik napolni z zdravimi sladolednimi lučkami, v hladilniku pa naj bodo vedno na zalogi presne kroglice, ki na zdrav način potešijo željo po sladkem.

4. Oboroži se z znanjem

Vsakdo ima možnost/izbiro, da se prehranjuje zdravo. Le razumeti moraš, s čim hraniš svoje telo. Na embalažah živil vedno preberi sestavine – ja, morda se ti to zdi dolgočasno, vendar pa je vsekakor vredno vsake minute, če želiš ostati na poti zdravega prehranjevanja. Pozorna bodi tudi na to, kako velika je priporočena porcija, saj so živila običajno pakirana v večjih količinah (vrečka čipsa ni le za enkratno gledanje filma!). Kaj pa narediti, ko med sestavinami zaslediš katero, ki je ne moreš izgovoriti, kaj šele razumeti? Živilo položi nazaj na polico.