Domov » Lepota & zdravje » 4 razlogi, zakaj nikoli več ne boš želela sedeti s prekrižanimi nogami

4 razlogi, zakaj nikoli več ne boš želela sedeti s prekrižanimi nogami

Lepota & zdravjeZdravje
4 razlogi, zakaj nikoli več ne boš želela sedeti s prekrižanimi nogami
📷 Fabletics / Instagram

Ženske zelo pogosto potem, ko se vsedemo, prekrižamo noge. To nam je bolj kot ne že povsem prišlo v navado. Če to počneš le nekaj minut, ni nobene škode, v kolikor pa imaš noge prekrižane dlje časa pa je to lahko zelo nevarno.

Če si opazila, da sama avtomatično prekrižaš noge vsakič, ko se vsedeš, potem bi morala čim prej zavestno spremeniti svoje navade, saj ti lahko na dolgi rok takšno sedenje zelo škoduje. V nadaljevanju izveš, kako…

Povzroča bolečine v hrbtu in vratu
Če se želiš izogniti bolečinam v hrbtu in vratu, potem bi morala od zdaj naprej vedno sedeti tako, da imaš noge pod kotom 120° z obema stopaloma obrnjenimi naprej in plosko na tleh. Na žalost le redko sedimo tako. Večina med nami se na stolu nagne na eno ali drugo stran in pogosto avtomatično prekriža noge. To počnemo že leta in prav zato pride do bolečin v hrbtu in vratu ter poškodbe diskov v hrbtenici.

Poviša se krvni tlak
Presenetljivo, vendar resnično. Prekrižanje nog v kolenih lahko povzroči začasno povišanje krvnega tlaka. Vzrok: kri v nogah mora telo izčrpati nazaj v tvoje srce proti gravitaciji. Že samo to je težka naloga, ko pa eno nogo prekrižaš čez drugo pa s tem otežiš pretok krvi. Posledično mora telo zvišati krvni tlak, da potisne kri nazaj v srce.

Lahko pride do poškodbe živcev
Prekrižane noge pa ne vplivajo le na pretok krvi nazaj do srca, ampak vplivajo tudi na žile in živce v nogah in stopalih. Prekrižane noge v kolenih lahko povzročijo pritisk na peronealni živec – glavni živec v nogi, ki se začne tik pod kolenom in poteka po zunaji strani noge.
Ponavljajoče in dolgotrajno sedenje s prekrižanimi nogami lahko na dolgi rok povzroči tudi odrevenelost v nogah zaradi poškodbe živcev.

Povezano je z nastankom popokanih kapilar
Prekrižane noge povečajo pritisk na žile, ki so odgovorne za vračanje krvi nazaj v srce. Pritisk ene noge na drugi ovira cirkulacijo krvi, ki lahko oslabi ali poškoduje žile na nogah. Če so žile poškodovane ali oslabljene, lahko počijo in iz njih izteče kri, kar povzroči krčne žile (izgledajo kot pajkasta mreža) ali poslabša stanje že obstoječih.

Če si kljub vsemu želiš bolj damsko sedeti, se zgleduj po Meghan Markle in Kate Middleton in od zdaj naprej vedno sedi tako, da kolena nekoliko nagneš in noge prekrižaš le v gležnjih.