7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

4 sestavine, ki jih leta 2020 nihče ne bi smel več uporabljati!

Bolj natančen pregled sestavin na izdelkih za nego kože je lahko odličen začetek za vzpostavitev zdrave lepotne rutine in izločanje izdelkov z nevarnimi ali škodljivimi sestavinami je pomemben korak v pravo smer.

In katere štiri sestavine leta 2020 po mnenju dermatologov nikakor ne bi smeli več uporabljati?

Triklosan

Triklosan je običajno dodan antibakterijskim pralnim sredstvom, vendar so nove študije pokazale, da triklosan lahko povzroči motnje v delovanju hormonov. FDA je leta 2016 prepovedala triklosan v milih, leta 2017 pa v antiseptičnih izdelkih brez recepta. Žal pa lahko triclosan pa še vedno najdemo v nekaterih kozmetičnih izdelkih, zobnih pastah, oblačilih, kuhinjskih posodah in igračah.

Parfum/Dišava

Mešanica dišav vsebuje veliko možnih senzibilizatorjev, ki lahko povzročijo alergijske reakcije. Tudi izdelki, ki so označeni z “brez dišav” imajo lahko dodane dišave in to so najpogosteje otroški robčki ali detergenti za pranje perila, zato nikoli ne pozabi preveriti sestavin na etiketi. Veliko bolje bo, če boš izbirala izdelke, ki so namenjeni ‘občutljivi’ koži.

Metilisotiazolinon

Metilisotiazolinon (MI) je konzervans, ki se uporablja za preprečevanje razraščanja bakterij v kozmetiki in gospodinjskih izdelkih, kot so robčki za odstranjevanje ličil, šamponi, deodoranti, detergenti, vlažilna sredstva, ličila in robčki za dojenčke. Je ena najpogostejših sestavin, ki povzroča alergijski kontaktni dermatitis. V Evropi je na srečo prepovedan, v Ameriki pa ne, zato previdno, če kakšne izdelke kupuješ/naročaš čez lužo.

Čista eterična olja

Številni ljudje ‘naravno’ enačijo z ‘varno’, kar pa ne drži vedno. Previdno pri uporabi čistih eteričnih olj, predvsem vrtnice ali sivke, ki vsebujeta geraniol. Ta lahko povzroči alergijsko ali dražilno reakcijo na koži. Eterična olja citrusov lahko na soncu povzročijo reakcijo, imenovano fitofotodermatitis, kar lahko privede do hiperpigmentacije kože, zato se izogibaj eteričnim oljem limone, limete ali bergamotke. Izjema je eterično olje čajevca, ki ti lahko pomaga pri sušenju mozoljev.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry