Domov » Lepota & zdravje » 4 simptomi, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati

4 simptomi, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati

Lepota & zdravjeZdravje
4 simptomi, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati
📷 Pexels

Poslušaj svoje telo…

Pogosto nas označujejo kot kompliciran spol in ne glede na to ali to drži ali ne, bi se s tem lahko strinjale le glede reproduktivnega sistema. Konstantno uravnavamo svoje občutljive hormone, da vzpostavljamo harmonijo in zato je zelo pomembno vedeti, kdaj so spremembe v telesu normalne in kdaj je potrebno čim prejšnje zdravljenje.

Če imaš kateregakoli od spodnjih simptomov, potem čim prej obišči zdravnika.

1. Bulice v prsih

Težko je opredeliti, kaj so izboklinice in bulice v naših prsih, vendar pa naj te kar takoj pomirimo, saj le 10% žensk, ki začutijo v prsih bulice, dobi raka. Pogosto je le običajno vezivno tkivo dojke, ki je zbito skupaj ali benigna cista ali pa maščobna bulica. Omenjene bulice se pojavljajo in izginjajo, v kolikor pa bulico v prsih čutiš konstantno (tudi po menstruaciji), vsekakor čim prej obišči zdravnika.

Rakotvorna bulica je pogosto trda in ne popolnoma zaobljena, poleg tega pa je tudi ne moreš z lahkoto premikati pod kožo ob dotiku. Nastanejo lahko tudi limfni vozlički pod pazduho ali pa se spremeni izgled kože na dojki ali bradavici.

2. Nenormalno krvavenje

Obstaja ogromno dejavikov, ki vplivajo na naš menstrualni cikel, vključno z izgubo teže, povečano telesno vadbo in stresom. Pogosto se cikel popravi sam od sebe in zdravljenje ni potrebno, vendar pa je ob neredni, močni ali dlje trajajočih mensturacijah kot običajno potrebno obiskati ginekologa.

Prav tako bi morala obiskati ginekologa, če opaziš krvavenje po spolnem odnosu ali med menstrualnim ciklom, saj je to lahko znak za spolno prenosljive bolezni ali nepravilnosti v materničnem vratu, maternici ali jajčnikih.

Če si že nekaj časa v menopavzi in si zopet začela krvaveti, čim prej obišči svojega zdravnika, saj je to popolnoma nenormalno in je lahko znak za raka na maternici.

3. Napihnjenost

Ko gre za raka na jajčnikih, so znaki in simptomi žal zelo nejasni. Stalna napihnjenost lahko opozarja na to, vendar pa je napihnjenost po drugi strani tudi sopotnik PMS-ja in sindrom razdražljivega črevesa. V kolikor se počutiš napihnjeno tekom celega dneva tri tedne ali več, čim prej obišči ginekologa.

4. Nenavaden nožnični izcedek

Izcedek iz nožnice je normalen in potreben, da ohranimo vagino vlažno in jo zaščitimo pred nastankom okužb. Normalno je, da je bel ali prozoren in ne sme imeti neprijetnega vonja. Njegova gostota lahko variira, saj je odvisna od tega, v katerem delu menstrualnega cikla si. Če pa se spremeni barva izcedka, je bolj obilen ali ima neprijeten vonj, je to morda znak za težave.

Vzrok za to je lahko glivično vnetje, ki se ga enostavno pozdravi z antimikotičnimi pripravki v obliki vaginalnih krem, gelov, globul ali vaginalnih tablet. Vendar pa je lahko tudi znak za spolno prenosljive okužbe, kot so klamidija, gonoreja, herpes ali trihomonijaza. Če se ga ne zdravi, lahko povzroči vnetje medenice – okužba reproduktivnih organov, kar lahko vodi v neplodnost. V kolikor so vsi našteti vzroki izločeni, je lahko za spremembo izcedka kriv tudi rak na maternici ali materničnem vratu, zato je zelo pomembno, da tega simptoma nikoli ne prezreš.