4 živila, ki povzročajo hormonsko neravnovesje po 40. letu

Hormonsko neravnovesje postane pogosta težava starejših žensk, zlasti po 40. letu, ki se zgodi zaradi naravnih sprememb, kot so perimenopavza, menopavza ter premiki v ravni estrogena in progesterona. Te spremembe lahko povzročijo simptome, kot so utrujenost, povečanje telesne mase, nihanje razpoloženja in težave pri kvalitetnem nočnem počitku.

Čeprav so te spremembe neizogibne, pa obstajajo nekatere stvari, ki lahko pomagajo omiliti te simptome in ena od njih je izločanje določene hrane iz vsakdanjega jedilnika. Vaša prehrana ima lahko velik vpliv na to, ali se počutite slabše ali bolje v tem obdobju sprememb, ki jih doživlja vaše telo.

Vas zanima katerim štirim živilom se je priporočljivo izogibati po 40. letu, da bi uravnovesili hormone?

1. Alkohol

4 živila, ki povzročajo hormonsko neravnovesje po 40. letu
(Pixabay)
Vsi poznajo slabe strani alkohola, a še vedno je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Alkohol lahko dejansko vpliva na ključne procese uravnavanja hormonov, zlasti ko se telo stara in presnova upočasni.

Alkohol vpliva na skoraj vse hormone v telesu in to ne na dober način. Ta pijača škoduje delovanju jeter, ki igrajo ključno vlogo pri presnovi estrogena, kar vodi v neravnovesja, kot je prevladujoč estrogen. Že ena pijača lahko znatno zmanjša proizvodnjo melatonina, moti spanec in sproži niz hormonskih težav. Alkohol tudi znižuje progesteron, poveča raven testosterona in oslabi delovanje nadledvične žleze, kar prispeva k neravnovesju stresnih hormonov. Sčasoma lahko to poslabša občutek utrujenosti, nihanje razpoloženja in povečanje telesne teže.

2. Meso rastlinskega izvora

To je morda presenetljivo, saj se rastlinsko meso trži kot zdrava izbira hrane, vendar pa ima lahko negativne posledice na vaše hormone. Problem teh živil je v vsebnosti soje. Prekomerno uživanje fitoestrogenov, spojine v soji, ki posnema estrogen v telesu, lahko vpliva na nihanje hormonov pri starejših ženskah.

Ker veliko rastlinskega mesa vsebuje izolate sojinih beljakovin, ki lahko posnemajo estrogen v telesu in potencialno povzročijo neravnovesja, zlasti pri ženskah, občutljivih na nihanje estrogena, vedno preglejte sestavine na izdelku, da je soje čim manj in čim več grahovih beljakovin, ki jih prav tako pogosto uporabljajo pri izdelavi veganskega mesa. Rastlinsko meso iz soje pogosto vsebuje tudi aditive, konzervanse in umetne arome, ki lahko motijo ​​endokrini sistem in prispevajo k hormonskemu neravnovesju.

3. Mlečni izdelki

4 živila, ki povzročajo hormonsko neravnovesje po 40. letu
Profimedia
Težava pri mlečnih izdelkih je, da vsebujejo naravne hormone, kot sta estrogen in progesteron, ki prihajata iz krav. Starejše ženske, ki že doživljajo premike v estrogenu, lahko doživijo hormonsko neravnovesje, če čezmerno uživajo mlečne izdelke.

Hormoni in antibiotiki v neekoloških mlečnih izdelkih lahko zmotijo ​​ravni estrogena in progesterona. Raje izberite organske mlečne izdelke brez hormonov ali mlečne alternative.

4. Sladke pijače

Ne glede na starost, sladke pijače nikoli niso dobra izbira. Sladkane pijače, kot so sadni sok, kava, gazirane pijače ali energijske pijače, povečajo raven inzulina, kar vpliva na vaše hormone.

Sladke pijače poleg nihanja inzulina tudi znižujejo globulin, ki veže spolne hormone (SHBG), kar lahko zviša raven estrogena in testosterona. Visok inzulin spodbuja tudi kronično vnetje in moti signale lakote, kar vodi v prenajedanje in pridobivanje telesne teže. Presežek maščobe proizvaja več estrogena, kar še poslabša prevlado estrogena.

Na srečo pa obstaja veliko živil, ki jih je priporočljivo uživati za preprečevanje hormonskega neravnovesja in ublažitev simptomov. Lanena semena, losos, zelenjava iz družine križnic, jagodičevje in avokado so le nekatera med njimi. Ta živila pomagajo zmanjšati vnetja, podpirajo zdravo proizvodnjo hormonov, pomagajo pri razstrupljanju jeter in so bogata z vlakninami.