4 znaki, da ne uživaš dovolj kalcija

Pozabi na bele lise na nohtih – to je le urbani mit…

Zagotovo že veš, da je kalcij bistvenega pomena za zdrave kosti in zobe, ampak ali veš tudi, da je povsem enako pomemben za odrasle kot za otroke? Ter da je kalcij tudi ključen za energijo, mišično funkcijo in zaustavljanje krvi?

Vse prepogosto predpostavljamo, da morajo kalcij nujno uživati le otroci, ki se jim še razvijajo zobje in kosti, vendar pa je resnica ta, da čisto vsi potrebujemo kalcij za ohranjanje telesa v čim boljši formi.

In koliko ga potrebuje odrasla oseba na dan? 700 mg. To so tri porcije mlečnih izdelkov: 200 ml mleka, košček sira v velikosti škatlice z vžigalicami in manjši kozarček jogurta.

Zaužiješ dovolj kalcija?

Kar 5% moških in 8 % žensk naj bi zaužilo premalo kalcija. Nezadostno količino tega nujno potrebnega minerala pa naj bi zaužilo tudi kar 14% najstnikov, kar pa je zelo zaskrbljujoče, saj se večina našega okostja oblikuje pred 18-im letom. Če opaziš katerikoli spodnji opozorilni znak, potem tudi tvojemu telesu primanjkuje kalcija:

1. Konstantno si zelo utrujena
Kalcij pomaga sproščati energijo iz hrane in če ne zaužiješ dovolj tega minerala, se boš konstantno počutila utrujeno.
Pomanjkanje kalcija je lahko tudi eden od razlogov, zakaj se nosečnice čutijo pogosto utrujene. Zarodek že v maternici potrebuje kalcij za razvoj kosti in če ga ne prejme dovolj, ga bo začel črpati iz materine prehrane. Doječe matere pa morajo zaužiti še več kalcija – priporočljivo je 1250 mg na dan, kar je skoraj dvakratna količina, ki je priporočena za odraslo osebo.

2. Nikakor ne shujšaš
Ironično, če poskušap izgubiti kakšen kilogram, ti mnogo strokovnjako priporoča, da izločiš mlečne izdelke iz prehrane, ker naj bi bili pretežki za prebavo. Vendar pa je kalcij, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih kot sta mleko in sir, ključnega pomena za normalno delovanje mišic in normalen srčni utrip.
Več mišic kot imaš, več kalorij tvoje telo kuri v mirujočem stanju. Če ne zaužiješ dovolj kalcija za uravnavanje krčenja mišic, potem bo hujšanje pravi izziv.

3. Pri vreznini s papirjem zelo krvaviš
Kadarkoli se vrežeš, lepljivi trombociti na površini rane tvorijo strdke, ki zaustavijo iztekanje krvi. Kalcij je ključna sestavina pri koagulaciji oziroma zaustavljanju iztekanja krvi. Čeprav zaradi vreznine s papirjem ne boš izkrvavela, pa se bo brez pomembnega kalcija tvoja kri zaustavljala veliko dlje časa, zaradi česar pa boš izgubila precej več krvi.

4. Hitro si zlomiš kost
Izguba gostote kosti je naravni del procesa staranja, ker kalcij izgubljamo hitreje kot ga telo lahko shranjuje. Ženske po menopavzi so še posebej v nevarnosti, saj imajo v telesu vedno manj estrogena – hormona, ki pomaga ohranjati trdne kosti. Pri starejših ženskah je precej pogosto, da si že pri lažjem padcu zlomijo kosti.
Že zdaj se zaščiti pred prihajajočimi težavami in vsak dan zaužij priporočeno vrednost kalcija.

Najboljši viri kalcija:

  • mleko, sir in ostali mlečni izdelki – kalcij v mlečnih izdelkih tvoje telo najlažje absorbira
  • sardine, sardele in ostale ribe, ki jih ješ s kostmi vred
  • zelena listnata zelenjava, kot so brokoli, ohrovt, špinača in kitajsko zelje
  • sojini izdelki, kot so tofu, sojino mleko in jogurti ter sojina zrna
  • kruh in kosmiči, ki so narejeni iz obogatene moke in polnozrnatih žitaric
Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry