5 idej za silvestrski jedilnik: Hitro, preprosto in okusno
Prazniki so čas za druženje, veselje in dobro hrano. A kdo pravi, da morate cele dneve preživeti v kuhinji, da pripravite nekaj posebnega? V nadaljevanju vam predstavljamo 5 receptov za jedi, ki so preproste in okusne, hkrati pa bodo navdušile vaše goste.
1. Predjed/prigrizek: Mini sirni venčki
Popolna predjed ali prigrizek za začetek praznične večerje.
Sestavine:
- 200 g kremnega sira
- 100 g naribanega čedarja
- 1 čajna žlička česna v prahu
- sveži rožmarin in brusnice za okras
Postopek:
1. Kremni sir, čedar in česen v prahu zmešajte v gladko zmes.
2. Oblikujte majhne kroglice in jih razporedite v obliki venčka na krožnik.
3. Okrasite z vejicami rožmarina in brusnicami.
2. Praznični medeno-gorčični piščanec
@mad_about_food 🍯🍗 honey mustard chicken tenders Recipe 👇🏻 1/4 cup olive oil or avocado oil 2 tbsp yellow mustard 1 tbsp honey 1 tsp soy sauce or coconut aminos 1/4 tsp pepper 1/2 tsp garlic powder 1/2 tsp salt 1 lb boneless skinless chicken breast tenders Whisk marinade ingredients together and toss tenders in marinade. Place in the fridge to marinate for up to 2 hours. Cook in batches over medium heat in an oiled cast iron skillet for 8 minutes – flipping every 2 minutes. Cool slightly and enjoy! #mealprep #easyrecipe ♬ Feel Good – Tundra Beats
Sočna in aromatična jed, ki jo pripravite v manj kot 30 minutah.
Sestavine:
- 4 piščančji fileji (ali losos)
- 3 jedilne žlice medu
- 2 jedilni žlici dijonske gorčice
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- sol, poper in olivno olje
Postopek:
1. V posodi zmešajte olivno olje, med, gorčico in limonin sok ter začinite s soljo in poprom. Premešajte.
2. V zmes dajte piščančje fileje in jih prekrijte z zmesjo.
3. Namastite ponev in fileje pecite na nizkem ognju. Postrezite z rižem ali pire krompirjem.
3. Slavnostna priloga: Pečen krompir s prazničnim pridihom
@madebyminimalism einfache Rosmarinkartoffeln 🌿🥔 #rosemarypotatoes Die beste Beilage zu jeder Hauptspeise 🤤 oder einfach so mit einer Knoblauch-Jogurt Sauce 👩🏻🍳 ZUTATEN: – 1kg Mini-Kartoffeln (festkochend) – Olivenöl – 1 Tl Paprikapulver – 1 Tl Salz – Kartoffel Allrounder von @justspices – frischer Rosmarin > zugedeckt für ca. 40 Minuten auf 200° backen > weitere 15 Minuten auf 200° Umluft knusprig backen * Tipp: Rosmarin einölen, damit er nicht verbrennt 🌿👩🏻🍳 #kitchenhacks #potatorecipes #potatorecipe #beilagen #kartoffel #kartoffelrezepte #recipes #beilagenrezept #mealprep #recipeshare #rezeptidee #fürdich #fyp #foodie #tiktokrecipe #viralrecipe #fürdich #foryoupage #foodasmr #easyrecipe #easybaking #einfachbacken #foodstagram #healthyfood #instafood #foodgasm #foodlover ♬ Lost – Frank Ocean
Preprosta priloga, ki vedno navduši.
Sestavine:
- 1 kg mladih krompirjev
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 2 stroka česna, sesekljana
- sveži rožmarin, sol in poper
Postopek:
1. Krompir razpolovite, prelijte z olivnim oljem in začinite s soljo, poprom ter česnom.
2. Stresite ga na s peki papirjem obložen pekač ter posujte z rožmarinom.
3. Pecite na temperaturi 200 °C približno 25 minut, dokler ni zlato zapečen.
4. Silvestrska sladica: Praznični čokoladni mousse
@breakorbake If baking is not your thing or you just don’t have the time, allow me to introduce you to the easiest and most decadent chocolate mousse you’ll ever make. All you need is 5 ingredients and 10 minutes Ingredients: 20 g of unflavoured gelatine leaves or 1 sachet of gelatine powder 200 g of dark chocolate chips or chunks 120 ml of whole milk 2 tbsp of granulated sugar 250 ml of doble cream (heavy cream) 1. If you are using gelatine leaves, hidrate them by placing them in a bowl with some water and warm it up in the microwave for a couple of seconds and set aside. 2. Place the chocolate in a bowl and add the milk, place in the microwave or over simmering water stirring often until the chocolate has melted and is mixed with the milk 3. Add the gelatine to the melted hot chocolate and mix until dissolved – make sure you check the instructions on the gelatine to be sure this is the way you’re meant to be using it. 4. In a large bowl, beat the cream until soft peaks form, then fold in the chocolate with a spatula doing circular movements and making sure you reach the bottom of your bowl. 5. Pour the mousse into cups or bowls and place in the fridge for 2 hours. #chocolatemousse #easyrecipes ♬ Winter Wonderland – Laufey
Hitro pripravljena sladica, ki razvaja brbončice.
Sestavine:
- 200 g temne čokolade
- 300 ml sladke smetane
- 2 jedilni žlici sladkorja ali medu
- sveže jagode ali maline za okras
Postopek:
1. Čokolado stopite na vodni kopeli in jo nekoliko ohladite.
2. Sladko smetano stepite s sladkorjem v prahu in jo nato nežno vmešajte v čokolado.
3. Razdelite v kozarčke, ohladite v hladilniku in okrasite s svežim sadjem.
5. Solata z granatnim jabolkom in orehi
Osvežilna in hrustljava jed, ki doda barvitost praznični mizi.
Sestavine:
- 150 g mešane solate
- 1 granatno jabolko
- 50 g orehov
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
- sol
Postopek:
1. Mešano solato razporedite na krožnik.
2. Dodajte izluščena semena granatnega jabolka in sesekljane orehe.
3. Prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter posolite po okusu.
Nasvet: V solato lahko dodate tudi avokado, feta sir, mocarela sir, olive, češnjev paradižnik,…
Naj bo silvestrovo polno topline, veselja in slastnih grižljajev!