5 idej za silvestrski jedilnik: Hitro, preprosto in okusno

Prazniki so čas za druženje, veselje in dobro hrano. A kdo pravi, da morate cele dneve preživeti v kuhinji, da pripravite nekaj posebnega? V nadaljevanju vam predstavljamo 5 receptov za jedi, ki so preproste in okusne, hkrati pa bodo navdušile vaše goste.

1. Predjed/prigrizek: Mini sirni venčki

Popolna predjed ali prigrizek za začetek praznične večerje.

Sestavine:

  • 200 g kremnega sira
  • 100 g naribanega čedarja
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • sveži rožmarin in brusnice za okras

Postopek:

1. Kremni sir, čedar in česen v prahu zmešajte v gladko zmes.
2. Oblikujte majhne kroglice in jih razporedite v obliki venčka na krožnik.
3. Okrasite z vejicami rožmarina in brusnicami.

2. Praznični medeno-gorčični piščanec

Watch on TikTok

Sočna in aromatična jed, ki jo pripravite v manj kot 30 minutah.

Sestavine:

  • 4 piščančji fileji (ali losos)
  • 3 jedilne žlice medu
  • 2 jedilni žlici dijonske gorčice
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • sol, poper in olivno olje

Postopek:

1. V posodi zmešajte olivno olje, med, gorčico in limonin sok ter začinite s soljo in poprom. Premešajte.
2. V zmes dajte piščančje fileje in jih prekrijte z zmesjo.
3. Namastite ponev in fileje pecite na nizkem ognju. Postrezite z rižem ali pire krompirjem.

3. Slavnostna priloga: Pečen krompir s prazničnim pridihom

Preprosta priloga, ki vedno navduši.

Sestavine:

  • 1 kg mladih krompirjev
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • sveži rožmarin, sol in poper

Postopek:

1. Krompir razpolovite, prelijte z olivnim oljem in začinite s soljo, poprom ter česnom.
2. Stresite ga na s peki papirjem obložen pekač ter posujte z rožmarinom.
3. Pecite na temperaturi 200 °C približno 25 minut, dokler ni zlato zapečen.

4. Silvestrska sladica: Praznični čokoladni mousse

Hitro pripravljena sladica, ki razvaja brbončice.

Sestavine:

  • 200 g temne čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • 2 jedilni žlici sladkorja ali medu
  • sveže jagode ali maline za okras

Postopek:

1. Čokolado stopite na vodni kopeli in jo nekoliko ohladite.
2. Sladko smetano stepite s sladkorjem v prahu in jo nato nežno vmešajte v čokolado.
3. Razdelite v kozarčke, ohladite v hladilniku in okrasite s svežim sadjem.

5. Solata z granatnim jabolkom in orehi

Osvežilna in hrustljava jed, ki doda barvitost praznični mizi.

Sestavine:

  • 150 g mešane solate
  • 1 granatno jabolko
  • 50 g orehov
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
  • sol

Postopek:

1. Mešano solato razporedite na krožnik.
2. Dodajte izluščena semena granatnega jabolka in sesekljane orehe.
3. Prelijte z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter posolite po okusu.
Nasvet: V solato lahko dodate tudi avokado, feta sir, mocarela sir, olive, češnjev paradižnik,…

Naj bo silvestrovo polno topline, veselja in slastnih grižljajev!