Domov » Lepota & zdravje » 5 kozmetičnih sestavin, ki si jih NE želiš nanašati na kožo

5 kozmetičnih sestavin, ki si jih NE želiš nanašati na kožo

Lepota & zdravjeNega
5 kozmetičnih sestavin, ki si jih NE želiš nanašati na kožo
📷 Profimedia

Dandanes je skoraj toliko poudarka na tem, česa ni v lepotnih izdelkih, kot tudi na to, kaj dejansko je v njih. Čeprav je pomembno vedeti, kaj nanašamo na kožo, pa je lahko dekodiranje sestavin na embalaži precej zmedeno. In katerih si nikakor ne želiš nanašati na kožo?

Butylated hydroxyanisole (butiliran hidroksianisol)
Znan tudi kot BHA, je mogoče najti v nekaterih pilingih. Najbolje se mu je izogibati iz nekaj razlogov: lahko je rakotvoren in lahko povzroči razbarvanje kože.

Formaldehyde in konzervansi, ki sproščajo formaldehid
Formaldehid in konzervansi, ki sproščajo formaldehid (FRP), se uporabljajo v številnih kozmetičnih izdelkih, da bi preprečili rast bakterij. Obstaja vse več dokazov, ki ga povezujejo z rakom in študije kažejo, da je izpostavljenost formaldehidu povezana z določenimi vrstami raka. Najdemo ga lahko v lepotnih izdelkih kot so lak za nohte, geli za tuširanje, balzami in šamponi za lase, čistilih za obraz, senčilih za oči in tretmajih za nohte.

Toluene (toluen)
To kemično spojino lahko najdemo v lakih za nohte, tretmajih za nohte, barvah za lase in izdelkih za beljenje las. Med sestavinami ga najdeš tudi pod imenom benzene (benzen), toluol, phenylmethane (fenilmetan) ali methylbenzene (metilbenzen). Lahko vpliva na dihalni sistem, povzroča slabost in draži kožo.

Phthalates (ftalati)
Ftalati so skupina kemikalij, ki se uporabljajo v stotinah izdelkov za povečanje fleksibilnosti in mehkobe plastike. Glavni ftalati v kozmetiki in izdelkih za osebno nego so dibutyl phthalate (dibutil ftalat) v lakih za nohte, diethyl phthalate (dietil ftalat) v parfumih in losjonih ter dimethyl phthalate (dimetil ftalat) v lakih za lase. Znano je, da vplivajo na endokrini sistem in da so povezani s povečanim tveganjem za nekatere vrste raka.

Mercury (živo srebro)
Živo srebro se lahko nahaja v izdelkih, ki obljublja posvetljevanje kože, kar je lahko zelo škodljivo za naše zdravje. Prisotnost živega srebra je lahko v izdelkih navedeno tudi z drugimi imeni, kot na primer Hg, mercuric iodide (živosrebrov jodid), mercurous chloride (živosrebrov klorid), quicksilver, cinnabaris (cinabarij), hydrargyri oxydum rubrum (hidrargiri oksidum rubrum), calomel (kalomel), mercurio (merkuri) or mercurio chloride (merkuri klorid).

Poleg vseh zgoraj omenjenih sestavin, ki bi se jim morala strogo izogibati, pa bi morala biti med sestavinami pozorna tudi na spodnji dve sestavini, še zlasti če imaš pogosto težave s kožo.

Sodium lauryl sulfate (natrijev lauril sulfat)
SLS pomaga izdelkom, da ujamejo umazanijo in jo je posledično lažje sprati, prav tako pa je tudi kemikalija za prijetno penjenje nekaterih naših najljubših izdelkov. Je zelo običajna sestavina, ki jo lahko najdemo v šamponih, čistilih za umivanje obraza, milih in zobnih pastah. Za mnoge od nas njena prisotnost ni problem, vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroča težave. SLS je lahko vzrok za draženje kože, poleg tega pa lahko moti naravno ravnovesje olja v koži in povzroči nastanek aken.

Isopropyl myristate (izopropil miristat)
Čeprav ne povzroča potencialno resnih zdravstvenih težav, je izopropilni miristat sestavina, ki se ji boš želela izogibati, če se boriš z aknami, saj lahko maši pore. Zanimivo je dejstvo, da ga lahko najdemo v nekaterih zdravilih na recept in drogerijskih izdelkih za akne.