Domov » Lepota & zdravje » 5 najhujših vaginalnih napak, ki jih ženske delamo v poletnem času

5 najhujših vaginalnih napak, ki jih ženske delamo v poletnem času

Lepota & zdravjeNega
5 najhujših vaginalnih napak, ki jih ženske delamo v poletnem času
📷 Janni Olsson Delér

Nekatere te bodo morda zelo presenetile!

Kar 75% žensk vsaj enkrat v življenju doleti vaginalna okužba, zato je resnično pomembno, da poskrbimo za naše zunanje spolovilo. Še veliko bolj pa je na udaru prav v poletnem času. Če si nagnjena k okužbam tam spodaj, se tveganje zanje poleti še poveča zaradi višjih temperatur in povečanega potenja.

In kaj lahko narediš, da v vročih poletnih dneh ohraniš nožnico čim bolj higienično?

1. Ne nosi tesno oprijetih oblačil

Tesno prilegajoča oblačila poleti resda izgledajo lepo, vendar pa se poskusi izogibati oblačilom, ki omejujejo tvoje gibanje. Izogibaj pa se tudi dolgotrajnemu sedenju, saj se v takšnem položaju poveča vlažnost na tem predelu, zmanjša pa pretok zraka, kar povzroča trenje in razdraženost – idealen kraj za razvoj bakterij.

2. Ne umivaj z gelom

To velja za celo leto, še toliko bolj pa poleti. Za čisto nožnico ne potrebuješ nobenih posebnih gelov, saj se ta čisti popolnoma sama. Razni geli lahko porušijo naravno pH ravnovesje, razdražijo nožnico in celo sperejo dobre bakterije. Intimni izdelki so običajno blažji kot navadni geli in imajo ustrezen pH, vendar jih kljub temu ne uporabljaj prepogosto in še to le po zunanjem delu spolovila.

3. Ne uporabljaj higienskih vložkov

Zmagovalci v tem letnem času so tamponi, saj ohranjajo področje suho in posledično ne spodbujajo razmnoževanja bakterij. Nikar pa jih ne pozabi menjati pogosteje kot običajno. Redno menjanje tamponov bo pripomoglo k čisti nožnici brez neprijetnih vonjav.

4. Ne nosi spodnjic iz umetnih materialov

Bombaž je kralj, ko gre za spodnje perilo v poletnem času. Zračne tkanine te bodo ohranjale suho in hladno. Po drugi strani pa saten, poliester in ostale umetne tkanine zadržujejo vlago in s tem spodbujajo rast kvasovk, kar lahko sčasoma povzročijo okužbo.

5. Nikar se takoj po odstranjevanju dlak ne odpravi na plažo

Kakršnokoli odstranjevanje dlak – bodisi voskanje, britje ali epilacija – mora biti opravljeno vsaj 24 do 48 ur preden se odpraviš na plažo ali bazen. 24-urni razmak prepreči, da bi tvojo kožo še bolj razdražila klorirana ali morska voda, kar lahko privede do okuženih por.