5 nasvetov, kako telovaditi, ko je zunaj peklensko vroče

V planu si imela, da se zbudiš zgodaj zjutraj in odtečeš en krog … žal pa kaj kmalu ugotoviš, da je ura že 11.00, zunaj pa 25 stopinj. Brez skrbi, s pravilnimi predhodnimi ukrepi lahko povsem varno telovadiš tudi, ko je zunaj vroče.

Pred vadbo se stuširaj z mrzlo vodo

Že res, da te zmrazi že ob sami misli na mrzlo vodo, vendar pa je ravno to bistveno, da pred samim treningom čim bolj ohladiš kožo. Poleg telesa pa zmoči tudi lase in jih pusti mokre (le spni jih v čop) – presenečena boš, kako dolgo te bodo hladili.

Nosi ohlapna (in svetla) oblačila…

Na sebi potrebuješ nekaj lahkotnega in zračnega, saj boš v nasprotnem primeru kaj hitro “podlegla” vročini. Poleg tega pa se izogibaj tudi temnim oblačilom, saj privabljajo toploto.

…in visok zaščitni faktor

Sliši se zelo osnovno, ampak pozor, tudi kadar je zunaj oblačno so sončni žarki močni. Prav zaradi tega boš potrebovala kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 30. Nanesi jo 15 minut prej, preden se odpraviš ven.

S hidracijo začni že TAKOJ zjutraj

Bolj vroče kot je zunaj, bolj se potiš. Pitje vode tik pred, med in po vadbi ni dovolj za nadomestitev izgubljenih tekočin na preklensko vroč dan. Kadar veš, da boš v popoldanskih urah športno aktivna, začni uživati vodo že navsezgodaj zjutraj – vsako uro popij nekje 4-5 decilitrov vode, da bo telo med vadbo izločalo presežek tekočine. Za vnašanje izgubljenih elektrilitov pa med vadbo zaužij tudi kakšno športno pijačo.

Skrajšaj vadbo

Torej, običajno pretečeš 5 kilometrov, ampak če se temperature dvignejo nad 26°C, potem bi bilo najbolj pametno, da daljši trening razdeliš na več krajših (na primer, da se petkrat odpraviš preteči 1 kilometer). Ni ti treba prilagajati intenzivnosti, bodo pa premori omogočili tvojemu telesu, da se med treningi ohladi in posledično ne pregreva.