fbpx

5 razlogov, zakaj bi morala vitamin C vključiti v svojo lepotno rutino

Verjetno se še spomniš, kako ti je mama med odraščanjem ves čas ponavljala, da je potrebno uživati vitamine. Ne glede na to ali si jo poslušala ali ne, ti tega ni govorila kar tako za brezveze. Izkazalo se je, da je vitamin C en resnično super vitamin, ki lahko dela čudeže – od upočasnjevanja staranja do izboljšanja rasti nohtov.

Glede na to, da je vitamin C vodotopen, je zelo pomembno, da ga zaužiješ kot prehranski dodatek ali pa v naravni obliki s pomarančami, grenivkami, jagodami ter rdečo in zeleno papriko. Te zanima, pri čem vse ti lahko vitamin C pomaga v tvoji lepotni rutini? Beri naprej…

Močnejši in daljši nohti
Se soočaš s krhkimi nohti, ki se ti stalno lomijo in nikakor nočejo zrasti? V svojo prehrano vključi malo C napoja. Vitamin C je zelo pomemben sestavni del v proizvodnji kolagena – beljakovine, ki v telesu podpira kite, vezi, ožilje in drži našo kožo skupaj. Če povzamemo: Proizvajanje kolagena bo okrepilo tvoje nohte od znotraj navzven.

Za hitrejšo rast las
Če bi rada imela dolge lase, te med drugim lahko reši vitamin C, saj vpliva na proizvodnjo kolagena, ki igra pomembno vlogo pri stimuliranju lasnih mešičkov, ki spodbujajo rast las. Zadostna količina tega super vitamina je tudi nujno potrebna za absorpcijo železa, ki ohranja lase močne in zdrave in preprečuje nadležne razcepljene konice.
Razkrivamo recept za domačo masko, ki bo v tvoje lase vnesla zdravo dozo dobrih snovi: potrebuješ polno pest z vitaminom C bogatih svežih jagod, jedilno žlico medu in jedilno žlico kokosovega olja. Vse sestavine z vilico zmečkaj v homogeno zmes, nanesi na lase in pusti vpijati vsaj 15 minut, nato speri z mlačno vodo.

Proti znakom staranja
Če preživimo preveč časa na soncu, nam lahko to povzroči prezgodnje znake staranja, kot so fine linije in gube. Vključevanje izdelka, kot je vlažilna krema ali serum, ki je poln vitamina C, v svojo negovalno rutino, lahko popravi neželene učinke sonca na tvoji koži. Vitamin C je močan antioksidant in uspešno zavira delovanje prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe kolagena in prispevajo k nastanku finih linij in gub.

Posvetli temne madeže
Temne madeže povzroča povečana stopnja melanina (ta proizvaja pigment v koži), ki jo lahko povzročijo hormoni, sonce ali pa so posledica vnetij kože, kot so akne ali ekcem. Topična uporaba vitamina C je učinkovit način zdravljenja hiperpigmentacije in zgodnjih znakov staranja, ki jih povzroča prekomerna izpostavljenost soncu.

Za boljše celostno počutje
Še vedno iščeš zdravilo, s katerim bi se počutila in izgledala bolje po dolgi neprespani noči? Odgovor je lahko tako enostaven kot je povečanje vnosa vitamina C v telo. Pomanjkanje železa lahko pripelje do utrujenosti in šibkosti, glede na to, da je vitamin C povezan s tem, kako naše telo absorbira železo. Zagotavljanje dovolj hranilnih snovi pomaga telesu izboljšati raven energije.