Domov » Prehrana & Recepti » 5 razlogov, zakaj nutricionisti prisegajo na kurkumo

5 razlogov, zakaj nutricionisti prisegajo na kurkumo

Prehrana & ReceptiZdravje
5 razlogov, zakaj nutricionisti prisegajo na kurkumo
📷 RawPixel

Skrajni čas, da vključiš to starodavno začimbo v svojo prehrano!

Kaj imata skupnega gorčica in curry? Izjemno južnoazijsko začimbo imenovano kurkuma! Čeprav se pogosto uporablja kot barvilo, pa ima ta oranžna začimba tudi ogromno koristi za zdravje. Kurkumin, ki je rumenkasto-oranžen pigment in je odgovoren za živahno barvo začimbe, je tudi zdravilno sredstvo.

Sledi pet dokazanih dejstev, kako ti lahko ta starodavna začimba pomaga živeti bolj zdravo življenje.

1. Je protivnetno sredstvo: Če iščeš naravni blažilec bolečine, je ta starodavna zlata začimba cenjena zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Že samo ena čajna žlička zmešana s kozarcem vode ti lahko pomaga ublažiti glavobol in zmanjša bolečine v mišicah – brez kakršnihkoli dodanih toksičnih snovi, ki so lahko v kupljenih zdravilih.

2. Za pomoč pri prebavi in preprečevanju zgage: Kurkuminove zdravilne lastnosti segajo že stoletja nazaj. Nanašanje začimbe na rane je bil včasih običajen način za pomoč pri lajšanju bolečin. Zelo podobno je pri uživanju kurkume. Ne le, da pomaga pomiriti zgago in pospešuje prebavo, zdravi tudi sluznico želodca in črevesja, ki je lahko poškodovana zaradi konstantne zaprtosti. Nedvomno kurkuma ni najbolj okusna začimba, če jo zaužiješ samostojno, zato so na voljo tudi kurkumine tablete, da je uživanje bolj prijetno.

3. Uravnava holesterol: Preveč holesterola povzroča nalaganje maščob na stene žil, zaradi česar imaš večje tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Najboljši način za zniževanje holesterola je z dieto in telesno vadbo, vendar ti kurkuma lahko pomaga ukrotiti rastoče ravni holesterola in s tem preprečiti nadaljnjo škodo. Študija je pokazala, da kurkumin pomaga tvojim jetrom pri hitrejši presnovi holesterola in tako pomaga preprečiti kopičenje na arterijskih stenah.

4. Lajša simptome depresije: Obvladovanje depresije s predpisanimi zdravili je precej zapleteno. Kakor učinkovita so že lahko zdravila, pa vedno pridejo zraven tudi stranski učinki, ki so vedno nezaželeni. Da ne omenjamo niti, da se sčasoma telo navadi na ta zdravila in smo zopet na začetku. Začaran krog. Leta 2013 so naredili človeški poskus, ki je pokazal, da je učinkovitost kurkumina v boju proti depresiji v bistvu zelo podobna učinku antidepresivov na recept. S povečanim sproščanjem dopamina in serotonina – sicer znana tudi kot nevrotransmiterja dobre volje – lahko koncentrirani odmerki kurkumina na naraven način pomagajo v boju proti depresiji.

5. Izboljša videz kože: Ko gre za nego kože, bi kurkumi lahko rekli kar vrelec mladosti. Ta neverjetna začimba lahko pomaga izsušiti mozolje, izniči in zakasni prve znake staranja ter ščiti kožo pred škodljivimi UV žarki. Uživanje začimbe sicer bo pomagalo, vendar pa boš imela več koristi od nje, če jo boš dejansko nanesla na kožo, zato si čim prej naredi domačo kurkumino masko! Vključevanje kurkume v nego kože je odličen način za sijočo in zdravo kožo skozi celo leto.