Domov » Lepota & zdravje » 5 simptomov glivičnega vnetja, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati

5 simptomov glivičnega vnetja, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati

Lepota & zdravjeZdravje
5 simptomov glivičnega vnetja, ki jih ženske nikoli ne bi smele ignorirati
📷 Profimedia

Če si opazila katerega od spodnjih opozorilnih znakov, potem moraš takoj ukrepati!

Glivična vnetjq so veliko bolj pogosta kot si morda misliš. Ne boš verjela, ampak vsaj enkrat v življenju prizadane kar 3 od 4-ih žensk, nekatere pa ga imajo tudi več kot štirikrat na leto (močno upamo, da med te ne spadaš ti).

Zdravstveno stanje je tako zelo pogosto zato, ker ima vsaka ženska v vagini kvasovke. Včasih se lahko te kvasovke preveč razrastejo, kar pa privede do težav. Ogromno stvari lahko vpliva na vaginalno okolje in povzroči glivično vnetje – to so lahko zdravila, prekomerna vlaga, kondomi, vstavljeno kontracepcijsko sredstvo in celo tamponi. Ostali pogosti vzroki pa so še geli za tuširanje, odišavljeni vaginalni izdelki, nošenje mokrih ali prepotenih oblačil in nošenje pretesnih spodnjic.

Ampak, kako veš, da je to kar čutiš – ali vidiš – glivično vnetje? V nadaljevanju razkrivamo opozorilne znake, da bi morala čim prej obiksati ginekologa ali vsaj v lekarno po vaginalno zdravilo Canesten.

 

1. Tvoj vaginalni izcedek izgleda kot skuta.

To je sicer najbolj nagravžna primerjava, vendar pa vsaka, ki je že kdaj imela glivično vnetje ve, da je tudi najbolj točna. Običajen in zdrav vaginalni izcedek je ponavadi prozoren ali mlečen, karkoli drugega pa nakazuje, da nekaj ni v redu.

 

2. Brez razloga čutiš bolečino.

Nič nenavadnega ni, če čutiš vaginalno bolečino in neprijeten občutek po živahnih posteljnih igricah. Če pa se dejansko ni nič zgodilo in ni nobenih drugih očitnih razlogov za bolečino, pa je dejansko lahko to znak za glivično vnetje.

 

3. Lulanje je izjemno boleče.

En dan lulaš povsem brez bolečin, že naslednji dan pa postane en od tistih trenutkov, ki se ga strašansko bojiš (in morda celo izogibaš). Boleče uriniranje je eden od najbolj splošno znanih simptomov okužbe s kvasovkami pri ženskah. Ko jo dobiš, lahko opaziš tudi druge simptome, vključno s pordelo in otečeno vulvo.

 

4. Noro te srbi tam spodaj.

Eden od najpogostejših simptomov je intenzivna srbečica. Če imaš nenehno občutek, da bi se morala praskati po vagini, potem je to zelo očiten pokazatelj, da tvoja vagina ni zdrava. Poleg tega pa ne pomaga niti to, da kvasovke uspevajo v toplem, vlažnem okolju (kakršno je vagina), zato je zelo pomembno, da nemudoma začneš zdraviti glivično vnetje, preden se stanje še ne poslabša.

 

5. Med spolnim odnosom imaš pekoč občutek.

Če se izogibaš posteljnih aktivnosti, ker niso niti najmanj prijetne zaradi pekočine tam spodaj, potem je skrajni čas da ukrepaš, saj je to očiten simptom za glivično vnetje. In pozor, glivično vnetje lahko preneseš na svojega partnerja (sicer je to manj pogosto), saj imajo tudi moški kandido na svoji koži. Nezaščiten odnos lahko povzroči prekomerno rast in posledično pride do vnetja glave penisa. Znak, da ima tvoj partner glivično vnetje so srbenje ali pekoči občutek, rdečica in majhne bele pikice na koži.