Domov » Lepota & zdravje » 6 enostavnih načinov, kako (p)ostaneš motivirana

6 enostavnih načinov, kako (p)ostaneš motivirana

Lepota & zdravjeZdravje
6 enostavnih načinov, kako (p)ostaneš motivirana
📷 Tatjana Catic

Ali je to trikratni obisk fitnesa na teden ali pa, da končno prebereš knjigo do konca. Včasih smo si največja ovira, ki nam stoji na poti do doseganja svojih ciljev, mi sami.

Spoznaj 6 z raziskavami podprtih in popolnoma izvedljivih trikov, kako (p)ostaneš motivirana.

Postani jutranja ptica

Ja, saj vemo – jutra niso ravno tvoj najljubši čas dneva. Vendar pa so rezultati študije, ki je bila objavljena v Health Psychology razkrili, da se ljudje veliko lažje držimo navad v jutranjem času, ko so ravni kortizola na vrhuncu. Zato namesto, da poskušaš obiskati fitnes po službi, raje pospeši srčni utrip že zgodaj zjutraj pred službo. Se zjutraj komaj izvlečeš iz postelje? Naredi nekaj vaj kar leže v postelji.

Povej prijateljici (in ji konstantno poročaj)

Raziskava na dominikanski univerzi v Kaliforniji je pokazala, da so udeleženci kar 35% bolj verjetno dosegli svoje cilje, če so jih zapisali na list papirja, jih razkrili svojim kolegom in nato tedensko preverjali svoj napredek. Edini problem? Ne zanima vseh, kako napreduješ s svojimi plesnimi vajami ali kako težko utež lahko dvigneš. Rešitev: najdi kolegico, ki bi prav tako potrebovala malo motivacije in se o napredkih pogovarjajta enkrat na teden ob kavi.

Časovne roke si določaj v dnevih, ne mesecih

Dober trik – namesto, da si rečeš, da boš knjigo do konca prebrala v naslednjem mesecu, si raje zastavi rok 30 dni oziroma točno določen datum. Na ta način boš veliko lažje povezala sebe v prihodnosti s sabo v sedanjosti, kar te bo veliko bolj navdihnilo, da začneš z delom (tudi, kadar si najbolj lena).

Bodi sama svoja navijačica

Kaj gre z roko v roki z občutkom nemotiviranosti? Negativne misli. Najlažji način, da obrneš situacijo je, da se pogledaš v ogledalo in poveš, kako dobro ti gre. Raziskava objavljena v Medicine & Science je pokazala, da so kolesarji, ki so si ponavljali pozitivne fraze (kot je “zmoreš”), ko so jim začele pešati moči, pedala poganjali dlje časa od tistih, ki se niso bodrili. Skupina z motivacijskim samogovorom se je prav tako počutila, kot da sploh ne garajo tako zelo (čeprav so njihovi merilniki srčnega utripa kazali drugače). Pozitivna mantra med tekom na tekaški stezi bo pomagala do več pretečenih kilometrov.

Določi specifične, ne nejasne cilje

Recimo, da so tvoje sanje voditi lastno podjetje. Če začenjaš iz nule, potem se vse skupaj zdi precej zastrašujoče. Namesto, da že na začetku obupaš, raje začni počasi z malimi koraki, kot je ustvarjanje poslovnega načrta in iskanje računovodje. Ljudje, ki si zastavljajo majhne in specifične cilje jih 90% bolj verjetno izpolnijo/dosežejo kot tisti, ki si zastavljajo velike in bolj obširne cilje. Ko se počutiš preobremenjena, preprosto razdeli obširne cilje na manjše naloge.

Verjemi vase

Fraza, ki še kako drži. Ljudje, ki verjamejo, da imajo veliko samokontrole, jo tudi imajo. Raziskovalci so pet tednov opazovali 153 študentov in ugotovili, da so tisti, ki so verjeli, da se imajo popolnoma pod nadzorom, manj verjetno odlašali z opravili, uživali nezdravo hrano in impulzivno zapravljali denar. Tudi njihove ocene so bile boljše. Skrajni čas torej, da svoje ozadje na računalniku spremeniš v kakšen inspiracijski citat.