6 hitrih in preprostih načinov, kako popraviš preslano jed
Samo brez panike!
Tudi najboljšim se zgodi. Morda se ti je že v štartu usulo preveč soli ali pa si na koncu malo pretiravala z dosoljevanjem. Kakorkoli, le še nekaj minut časa imaš, da postrežeš večerjo na mizo, jed pa je absolutno preslana in povsem neužitna. Preden obupaš in vržeš celotno jed v smeti ter naročiš pizzo, poskusi katerega od spodnjih popravkov in reši večerjo!
Razredči z vodo
Recimo, da si v ponvi pela piščanca, vendar je omaka okoli njega odločno preslana. Nič hudega, preprosto dodaj malo vode (začni s 1/4 skodelice) in tekočino ponovno zavri. Ponovno poskusi omako in dodaj še malo vode, če se ti še vedno zdi preslana.
Dodaj malo avokada
…ali katerkoli druge maščobne sestavine, kot je kisla smetana, kokosovo mleko v konzervi, smetana za kuhanje ali ricotta sir. Kremaste komponente spremenijo tvoje zaznavanje okusa, zaradi česar blažje zaznavaš okus. In bodimo iskreni, vsaka jed je tako ali tako boljša z dodatkom avokada.
Vmešaj nekaj kislega
Limonin sok, gorčica, destilirani beli kis in ostala kisla živila dodajo ekstra okus ter v jedi prikrijejo preveč dodane soli. Začni pa jih dodajati postopoma, da ne boš končala s prekislo in preslano jedjo.
Zanesi se na priloge
Škrobnata živila kot so surovi riž, ječmen, kvinoja, kuskus in testenine vsrkajo sol kot goba. Manjšo količino dodaj v preslano jed ter jo nato še malo pokuhaj, da imajo čas opraviti svoje delo.
Ponovno začini (ampak ne s soljo!)
Sladkor, med in ostale začimbe izboljšajo okus in lahko jih vmešaš tudi čisto na koncu. Ali pa v ločeni ponvi na hitro prepraži česen, čebulo in ostale začimbe ter jih nato tik pred serviranjem vmešaj v preslano jed.
Operi jih
Morda se ti zdi čudno spirati preslan kuhan brokoli, cvetačo ali brstični ohrovt v cedilu, vendar ta trik dejansko deluje.