6 napak, ki jih nikar ne delaj pri peki na žaru

Druženje s prijatelji na topel večer ob hrani z žara je poletna popolnost. Kaj pa poletni dež, zažgana zelenjava na žaru in preveč pečen zrezek? Niti malo zaželjeni. Glede vremena žal ne moremo narediti popolnoma nič, lahko pa ti pomagamo postati žar mojstrica. Te zanima, katerih napak ne smeš delati pri peki hrane na žaru?

Žar plošče ne segreješ dovolj

Testo za torto ne bi dala v pečico, če le-ta ne bi bila predhodno segreta, kajne? Povsem enako velja za žar. Vroči žar je ključ do popolne skorjice in enakomerno pečene hrane. Za najboljše rezultate segrej ploščo na približno 260°C preden položiš karkoli na njo.

Pokrov imaš konstantno zaprt

Seveda imaš lahko pokrit žar za počasno peko na nizki temperaturi, vendar pa je pri pečenju na visoki temperaturi veliko bolje imeti pokrov odprt. Samo tako boš lahko imela meso in zelenjavo konstantno pod kontrolo ter na zrezkih ustvarila lepe žar linije.

Zarežeš v zrezek, da preveriš ali je pečen

To je največja napaka, ki jo lahko narediš. To pa zato, ker rezanje zrezka pomeni, da bodo vsi okusni sokovi stekli iz njega. Kaj pa potem lahko narediš? Pomagaj si s termometrom za hrano. Za srednje pečen zrezek bi morala biti temperatura na sredini med 54 in 60°C.

Žara ne očistiš

Hej, se zgodi. Tako si navdušena nad zrezkom na žaru, da preprosto pozabiš prej očistiti ploščo. Ampak, naj se ti nikar ne ponavlja. Z žar plošče bi morla pred vsakim pečenjem z žičnato krtačko postrgati stran vse ostanke zapečene hrane, kar pa boš najlažje naredila, če žar prej segreješ. Na čistem žaru se meso in zelenjava veliko lepše zapečeta in tudi nimata priokusa po zažganem.

Škrtariš z začimbami

Nikar se ne boj konkretno začiniti. Veliko začimb in zelišč med pečenjem pade skozi režo. Če uporabljaš suhe začimbe, meso in zelenjavo vedno začini z obeh strani.

Pozabiš namastiti ploščo

Trik za lepo pečeno meso in zelenjavo brez prijemanja je dobro naoljena žar plošča oziroma reže. Uporabi čim bolj nevtralno olje (olje oljne repice ali sončnično olje), s katerim naolji papirnato brisačko. Medtem, ko se žar segreva, namasti celotno žar ploščo.