Domov » Lepota & zdravje » 6 preprostih nasvetov, kako vzljubiš samo sebe

6 preprostih nasvetov, kako vzljubiš samo sebe

Lepota & zdravjeZdravje
6 preprostih nasvetov, kako vzljubiš samo sebe
📷 Profimedia

Ker ti vsi negativni samogovori le škodujejo…

Življenje je polno vzponov in padcev, ki se pogosto zgodijo izven našega nadzora. Glede na to, da ne moremo vplivati na to, kaj se nam zgodi, pa lahko vplivamo na to, kako se na določeno stvar odzovemo. Pogosto slišimo, da moramo biti prijazni do sebe in se imeti radi, vendar pa mnogi prepogosto pozabijo na to in se dajejo v nič.

Na vsakodnevni ravni, ne glede na to ali si starejša ali mlajša, imamo ljudje pogovore sami s sabo. Naše misli vplivajo na naša čustva, motivacijo in potencialne dosežke. Raziskave so pokazale, da je večina naših samogovorov negativna, kar deluje proti nam, namesto v našo koristi. Te negativne misli povzročajo občutke jeze, vznemirjenost, frustracijo, brezupnost in razočaranje.

Ko boš naslednjič opazila, da ima tvoj notranji glas negativni prizvok, se spomni na spodnjih šest prijaznih nasvetov…

 

1. Predstavljaj si, da si tvoja najboljša prijateljica

Ko boš naslednjič naredila nekaj, s čimer nisi zadovoljna, kot na primer zaklenila ključe v avtu ali izrekla nekaj, česar nisi hotela, bodi pozorna na to, kako o tem govoriš s sama s seboj. Kako hitro misliš, da bi si morala oprostiti? Odgovor primerjaj s tistim, ki bi ga dala svoji najboljši prijateljici (kako hitro bi si ona morala oprostiti). Če obstaja razlika, potem bi morala biti bolj prijazna in razumna sama do sebe.

 

2. Zapomni si, če boš bolj prijazna do sebe, boš tudi bolj produktivna

Ko gre za spreminjanje navad, nikar ne pozabi, da če si prijaznejša do same sebe, je to koristno za tvoje splošno počutje, poleg tega pa te tudi veliko hitreje pripelje do željenega cilja.
Če si prijazna sama do sebe, si odpustiš tudi najmanjše spodrsljaje in se hitro zopet vrneš na začrtano pot.

 

3. Razmisli, od kje izvira negativnost

Ko zaslišiš krut notranji glas, se vprašaj: “Kdo mi je to rekel?”

V mlajših letih veliko bolj opazujemo in poslušamo zunanji svet kot v odrasli dobi. Veliko teh negativnih predpostavk o sebi smo vzeli iz otroštva, kar pomeni, da so zastarele, nepoštene, napačne in prihajajo od ljudi, katerih glasovi in mnenja niso več pomembna. Morda celo nikoli niso bila pomembna.

 

4. Stvari delaj zaradi užitka

Naredi seznam stvari, ki te razveseljujejo in jih tudi naredi. In sploh ni treba, da je to “nakupovanje oblačil”, lahko je preprosto le “prižig dišeče svečke”. Nikoli ne čakaj na posebno priložnost, saj si sama sebi posebna priložnost!

Te stvari ti ne le polepšajo dan, ampak sama sebi sporočaš tudi, da si pomembna, ter da je vredno investirati v sebe.

 

5. Priznaj svoj uspeh

Zelo pomembno je, da svoje dosežke potrdiš s priznanji – karkoli že to pomeni zate. Vse prepogosto si ne vzamemo časa, da si priznamo dosežke in jih praznujemo, ampak se le premaknemo naprej na drugo stvar.

 

6. Spremenite svojo definicijo prijaznosti

Spremeni idejo o tem, kaj pomeni biti prijazen. Povej si: “Danes bom sprejela odločitve za svoje telo in um, jutri pa bom zelo vesela, da sem jih sprejela.” To dejansko zahteva veliko impulznega nadzora, vendar je končni rezultat zelo pozitiven.