Domov » Lepota & zdravje » 6 presenetljivih načinov, kako utrujenost vpliva na tvoje telo

6 presenetljivih načinov, kako utrujenost vpliva na tvoje telo

Lepota & zdravjeZdravje
6 presenetljivih načinov, kako utrujenost vpliva na tvoje telo
📷 RawPixel

Poleg podočnjakov, ekstremna utrujenost veliko bolj škoduje tvojemu telesu kot si si kdajkoli mislila!

Zdi se, kot da smo vsi po novem letu nekoliko bolj utrujeni in brez energije. Ne glede na to ali se privajaš na novo delovno rutino po dveh tednih ležanja na kavču ali pa je za utrujenost kriv melanholičen januar, nisi edina, ki vsako jutro le s težavo odpre oči.

Veš že, da se ti takrat, ko si utrujena, oči konstantno zapirajo, nisi najbolj pozorna in na vse, kar misliš je le, kako bi se lahko vlegla v posteljo. Vendar pa je telo zelo zakomplicirana stvar in utrujenost lahko vpliva tvoje zdravje in telesne funkcije veliko bolj negativno, kot si si morda mislila.

Teža

Kdo bi si mislil, da obstaja povezava med pomanjkanjem spanja in prekomerno telesno težo? Znanstvene raziskave pa so dokazale, da je možno, da prvi povzroči slednjega. Pomanjkanje spanja vpliva na koncentracijo glukoze in hormonov v krvi (zmanjšanje leptina, povečanje grelina), ki negativno vplivajo na presnovo in povečajo lakoto.

To je znanstvena povezava med utrujenostjo in telesno težo, obstaja pa tudi bolj holistična povezava. Ko si utrujena, si manj telesno aktivna in posledica tega je lahko povečanje telesne mase. Najboljši način za preprečevanje tega je pospešitev presnove. To narediš tako, da uživaš redne obroke, imaš intenzivne vadbe in ostaneš aktivna tako, da vsak dan hodiš. Ter seveda, da dovolj spiš.

Razpoloženje

Utrujena ti si ista ti, le da si bolj muhasta in razdražljiva. Študije so pokazale, da pomanjkanje spanja izjemno vpliva na razpoloženje s povečanim stresom, jezo, žalostjo in duševno izčrpanostjo, zaradi česar je tako zelo pomembno, da poskrbite, da čim prej nadoknadiš izgubljene ure spanja in s tem preprečiš kopičenje izčrpanosti.

Spomin

Ne, sploh ni naključje, da si težje zapomniš imena oseb ali se ne moreš spomniti določenih besed, ko trpiš za ekstremno utrujenostjo. Od prvega dne lahko zaradi pomanjkanja spanca občutiš utrujenost in zaspanost, zato si težje osredotočena in manj učinkovita pri delu. Ko se izčrpanost še okrepi, je znanstveno dokazano, da obremenjuje spomin. Kratkoročno ti morda pijače s kofeinom pomagajo, da povečaš svojo raven energije, vendar pa lahko dolgoročno motijo tvoje vzorce spanja. Zato previdno z uživanjem!

Koža

Ja, včasih resnično izgledaš tako utrujena kot se tudi počutiš. Čez noč se tvori molekula, kot je kolagen, ki preprečuje povešanje. Če redno slabo spiš, se bo tvoja koža tudi hitreje starala. Poleg tega pa pomanjkanje spanca preprečuje, da bi se koža ponoči regenerirala, kar pomeni, da se bodo poškodbe dlje časa celile. Pomanjkanje spanja vpliva na ravni stresnega hormona kortizola, kar poveča vnetje, le-to pa lahko vodi do izbruha aken, ekcemov in še mnogih drugih težav.

Duševno zdravje

Dober nočni spanec ne bo nujno rešil vsega, vendar pa se boš dobro naspana počutila veliko bolje. Pomanjkanje spanja je povezano s povečanim tveganjem za različne duševne bolezni. Kratkoročno ali dolgoročno pomanjkanje spanja je močno povezano s povečanim tveganjem za depresijo pri odraslih.

Apetit

Utrujenost ne vpliva le na tvoja čustva, kožo in um – lahko se poigra tudi s tvojim apetitom. Ko si utrujena, tvoje telo išče več “goriva” in najlažji način za hitrejše povečanje energije je uživanje ogljikovih hidratov. Zato, ko smo utrujeni tudi bolj hrepenimo po sladkorju, visoko hidratnih in visoko kaloričnih živilih.

Ko si utrujena in hrepeniš po hrani, poskusi uživati zdrave ogljikove hidrate (kot so škrobnata zelenjava in sadje), beljakovine ali zdrave maščobe.