Domov » Lepota & zdravje » 6 presenetljivih razlogov, ki povzročajo gube

6 presenetljivih razlogov, ki povzročajo gube

Lepota & zdravjeNega
6 presenetljivih razlogov, ki povzročajo gube
📷 Pexels

Ko gre za staranje, se mu resnično ne moremo izogniti, lahko pa ga upočasnimo s tem, da živimo zdravo ter zaščitimo obraz in kožo. Gube se sčasoma že same po sebi poglobijo, nekateri dejavniki pa lahko dejansko vodijo do še več gub na obrazu, zato se jih moraš zavedati in spoznati nekaj nasvetov za samopomoč, ki lahko upočasnijo nastajanje gub in ohranjajo tvojo kožo čim dlje napeto in mladostno.

Razkrivamo nekaj presenetljivih vzrokov za nastanek gub!

 

1. Sedenje
Neaktivnost je slaba za tvojo kožo – zelo. Nedavna raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so bili aktivni 30 minut dvakrat na teden, občutno boljšo sestavo kože in vidno bolj zdravo kožo od tistih, ki so le sedeli. Predolgo sedenje pred računalnikom na delovnem mestu je prav tako lahko krivo, saj lahko gledanje v ekran ves dan povzroči linije med obrvmi, pogosto gledanje dol v telefon ali tablico pa lahko povzroči globoke vodoravne gube v vratu, imenovane tudi “tehnološki vrat”.

 

2. Pretiravaš z umivanjem obraza
Naravna olja so tisto, ki tvojo kožo ščitijo, ohranjajo navlaženo in vzdržujejo pregradno funkcijo kože, zato si nikakor ne želiš pretiravati s čiščenjem.
Če je koža zelo suha, luskasta ali razpokana, lahko postane tudi vneta. Izogibaj se agresivnim milom in čistilom, izvajaj nežen piling in uporabljaj mlačno vodo – vroča voda je zelo izsušujoča. Na zelo suhi koži se tudi prej opazijo gubice.

 

3. Ne nosiš sončnih očal
Ne glede na to ali je zunaj sončno ali ne, ne pozabi na sončna očala. Nošenje sončnih očal preprečuje kremženje in varuje kožo okoli oči pred škodljivimi UV žarki, kar lahko zakasni nastanek gubic okoli oči.

 

4. Delaš čudne izraze na obrazu
Otroci se bodo morda smejali tvojim smešnim izrazom, ampak če se z obrazom pačiš prepogosto, boš kaj kmalu opazila nastanek gubic. Ponavljajoča gibanja obraza, kakršno je smejanje, mrko gledanje in dvigovanje obrvi lahko povzročijo brazde v koži, ki z leti postajajo vse globlje in trajne, saj koža izgublja na elastičnosti.

 

5. Piješ skozi slamico
Popiti moraš ogromno vode, saj je to koristno za tvoj obraz in hidracijo telesa, ampak nikar po slamici.

Tako kot mrščenje obraza povzroča gube, tudi ponavljajoče šobljenje ustnic (krčenje mišic) zaradi pitja po slamici sčasoma povzroča gube okoli ust. Prav te gube pa najbolj postarajo obraz (bolj kot gube okoli oči). Pozabi na slamico in raje pij direktno iz kozarca ali steklenice.

 

6. Kadiš
Zavrzi cigarete (zaradi številnih razlogov). Kajenje, zaradi šobljenja ustnic, prav tako povzroča gube okoli ust, poleg tega pa tudi zmanjša dotok krvi v kožo, zaradi česar se ta hitreje stara.