Domov » Lepota & zdravje » 6 razlogov, zakaj bi morala vsak dan uživati čokolado

6 razlogov, zakaj bi morala vsak dan uživati čokolado

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
6 razlogov, zakaj bi morala vsak dan uživati čokolado
📷 Vivaluxury

Od zdravja srca do boljšega delovanja možganov in celo lepše kože, obstaja ogromno razlogov za uživanje v tej rjavi dobroti!

S precejšnjo gotovostjo lahko rečemo, da imamo že celo življenje prav posebno ljubezensko razmerje s čokolado, čeprav jo pogosto povsem po krivici postavljajo na slab glas.

OK, čisto vsaka čokolada resda nima koristi za zdravje, saj je ključna zdravilna sestavina v čokoladi kakav, zato bodi vedno pozorna na to, da ga čokolada vsebuje vsaj 75% (višji kot je procent, bolj je zdravilna, saj vsebuje manj ostalih dodatnih, nezdravih sestavin). In obstaja ogromno razlogov, zakaj je temna čokolada dejansko zdrava zate (v zmernih količinah, seveda).

Ne boš verjela, ampak čokolada je veliko bolj koristna, kot si si kdajkoli mislila.

1. Izboljša razpoloženje
Čokolada vsebuje spojino imenovano feniletilamin, ki spodbuja možgane, da začnejo proizvajati spodbujajoče endorfine. Prav tako pa čokolada dokazano zmanjšuje stres. Študija iz leta 2009 je razkrila, da uživanje manjše količine temne čokolade dnevno zniža ravi stresnega hormona kortizola, medtem ko je študija iz leta 2004 pokazala, da uživanje čokolade zmanjša stres pri nosečnicah, ki posledično rodijo bolj nasmejane otroke.

2. Dobra je za zdravje srca
Obstaja ogromno čokoladnih koristi za tvoje zdravje. Temna čokolada ti pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, poleg tega pa tudi znižuje ravni slabega holesterola in pomaga zvišati ravni dobrega holesterola. In nenazadnje, temna čokolada ti pomaga zmanjšati tveganje za možgansko kap in bolezni srca in ožilja. Kaj dobiš, če vse povedano združiš skupaj? Recept za boljše zdravje srca.

3. Pomaga zaščititi kožo
V boju proti staranju kože verjetno ne pomisliš ravno na čokolado, vendar bi jo morala začeti uživati čim prej.
Prvo kot prvo, vse se zavedamo, da so poškodbe od sonca glavni vzrok za nastanek temnih madežev in gub, vendar pa izgleda, da ti lahko temna čokolada do neke mere pomaga zaščititi kožo pred negativnimi učinki UV žarkov. Flavanoli, ki jih najdemo v temni čokoladi povečajo obrambo tvoje kože pred poškodbami. Ampak pozor, to še ni razlog, da bi lahko kar pozabila na uporabo krem z zaščitnim faktorjem!

4. Okrepi zdravje možganov
Uživanje čokolade pri staranju pomaga podpirati zdrave kognitivne funkcije, vključno z izboljšanjem sposobnosti razmišljanja. Izgleda, da so ti pametni “flavonoli” ponovno odgovorni za pozitivne učinke.
Izkazalo se je, da so spojine v temni čokoladi vsestransko fantastične za naše možgane, saj imajo protivnetne koristi, ki lahko pomagajo pri zdravljenju poškodb možganov, kot je pretres možganov.

5. Lahko pomaga pri hitrejši izgubi teže
Čokolada zagotovo ni prva stvar na katero pomisliš, ko si želiš shujšati. Vendar pa se je izkazalo, da je temna čokolada veliko bolj koristna kot si si kdajkoli sploh upala pomisliti. Temna čokolada pomaga preprečevati hitre dvige sladkorja v krvi tako, da zmanjša učinke inzulina, ki je odgovoren za pošiljanje sladkorja nazaj v maščobne celice. Še ena korist? Povečana odpornost na inzulin je povezana tudi z zmanjšanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni, kar pomeni, da ti bo manjša potreba po prigrizkih pravzaprav pomagala pri nižanju telesne teže.

6. Poveča libido
Temna čokolada lahko izboljša tudi tvoje spolno življenje. Čeprav ni uradno znana kot afrodiziak, pa čokolada poveča ravni serotonina – hormona dobrega počutja. In če to združiš s prej omenjeno sposobnostjo zmanjšanja stresa, dobiš zmagovalno kombinacijo!