Domov » Prehrana & Recepti » 6 zdravih (in okusnih) živil za boljši vid

6 zdravih (in okusnih) živil za boljši vid

Prehrana & Recepti
6 zdravih (in okusnih) živil za boljši vid
📷 Profimedia

Že od otroštva veš, da je korenje dobro za tvoj vid, vendar pa to ni edino živilo, ki ti lahko pomaga preprečiti očesne bolezni in ohranja tvoje oči v tip top formi.

Spoznaj šest živil, ki jih redno uživajo okulisti…

Paprike

To barvito sadje (ja, tehnično niso zelenjava) je polno vitamina C – antioksidanta, ki lahko pomaga zmanjšati možnosti za nastanek sive mrene. Ostala z vitaminom C bogata živila pa so še jagode, agrumi, brokoli, cvetača in papaja. Če bi rada resnično izkoristila vse njihove prednosti, jih čim pogosteje uživaj surove, saj toplota razgrajuje vitamin C.

Temna, listnata zelenjava

Brez presenečenj – zdrava zelena listnata zelenjava kot je špinača in listnati ohrovt je odlična za zdravje oči. To pa zato, ker je bogata z luteinom in zeaksantinom – dvema karotenoidoma (rastlinski pigment), ki lahko zmanjšata tveganje za očesne bolezni, kot so makularna degeneracija in siva mrena. Brokoli, avokado in rumena buča so tudi dober vir teh dveh antioksidantov. Nasvet: tvoje telo potrebuje maščobe, da absorbira lutein in zeaksantin, zato omenjeno zelenjavo prelij z olivnim oljem ali pa jo uživaj skupaj z avokadom.

Sončnična semena

Ta zdrav prigrizek je odličen vir vitamina E, ki dokazano upočasni napredovanje starostne degeneracije makule in pomaga pri preprečevanju sive mrene. Lešniki, mandlji in arašidi so tudi dober vir vitamina E, vendar imajo sončnična semena poleg njega tudi cink, ki pomaga tvojemu telesu absorbirati vitamin A (še eno pomembno hranilo za zdravje oči).

Losos

Nizke ravni omega-3 maščobnih kislin so povezane z suhimi očmi. Mastne ribe kot so losos, tuna in sardele so bogate z omega-3, kar lahko pomaga pri zdravljenju suhih oči ter tudi pri preprečevanju makularne degeneracije in glavkoma.

Jajca

Ena izmed najbolj vsestranskih sestavin v kuhinji je tudi odlična za zdravje oči, zahvaljujoč visokim ravnem luteina, zeaksantina in cinka. Ta hranila pomagajo zaščititi oči pred škodljivo modro svetlobo, ki jo oddaja sončna svetloba, notranje luči, televizorji in računalniški zasloni. Ampak pozabi na omlete iz jajčnih beljakov – rumenjak je tisti, ki vsebuje vse koristne snovi.

Sladek krompir

Obstaja razlog, zakaj je korenje znano po tem, da je odlično za vid. Oranžno obarvano sadje in zelenjava sta polna beta-karotena – oblika vitamina A, ki pomaga pri prilagajanju oči temi. Uživaj sladek krompir, mango, melone (in korenje, seveda).