7 cenejših alternativ za superživila

Ta zdrava živila so polna hranilnih snovi in cenovno ugodna!

Kdo pravi, da so super živila draga? Ok, za paket bio goji jagod ali chia semen boš res morala malo globje seči v denarnico, zato ti danes predstavljamo super zdrava živila, polna hranilnih snovi, vendar brez navitih cen.

Ohrovt zamenjaj za brokoli

Čeprav je ohrovt trenutno zelo popularen, saj naj bi imel superživilsko moč, pa ne boš popolnoma nič na slabšem, če ga boš zamenjala z veliko cenejšim brokolijem. Zelena zelenjava je nesporno ena od najbolj hranljivih skupin živil na našem planetu, ampak ohrovt ni popolnoma nič boljši od ostalih. Sicer nepopularen brokoli vsebuje vse hranilne snovi, kot jih ima ohrovt: kalcij, železo, magnezij, vitamin A, vitamin B6, vlakna; in dejansko vsebuje še več vitamina C in kalija kot ohrovt. Samo nikar ga ne poskušaj vmešati v smoothie.

Chia semena zamenjaj s sezamom

Bistvo teh malih črnih semen (ki dejansko nimajo okusa po ničemer, vendar ustvarijo zanimivo gelasto konsistenco, ko jih vmešamo v tekočino) je, da so polne omega-3 maščobnih kislin (dobrih maščob) in so zato odlična za vse, ki ne marate mastnih rib.
Problem pa je, da se oblika omega-3, ki jo vsebujejo chia semena, v telesu ne porabi dovolj učinkovito, poleg tega pa bi jih morala zaužiti res ogromno, da bi v telo vnesla dovoljšno količno. Chia semena vsebujejo kalcij, železo, cink in magnezij – vendar pa sezamovo seme dejansko vsebuje večje količine teh pomembnih mineralov. Oba imata podobno vsebnost beljakovin in za posipanje po solatah so sezamova semena veliko bolj okusna!

Goji jagode zamenjaj za maline

Od boja proti raku do preprečevanja bolezni srca, znanstveni dokazi govorijo v prid goji jagodam, vendar pa to še nikakor ne pomeni, da ne obstaja nobeno drugo živilo, ki bi se lahko kosalo z njimi. Poleg tega pa so goji jagode običajno posušene, kar pomeni, da imajo tudi višjo vsebnost sladkorja in zato ni dobro pretiravati z njimi.
Zamrznjene maline imajo ogromno prednosti – vsebujejo manj sladkorja, so veliko cenejše in zamrznjene na vrhuncu zrelosti, zaradi česar se ohranijo vsa njihova fantastična hranila. Idealne so za dodajanje v smoothie-je ali v sladice.

Kvinojo zamenjaj za lečo

Kvinoja in leča sta fantastični živili za vegetarijance in obe tudi vsebujeta podobno količino kalorij in ogljikovih hidratov. Vendar pa leča vsebuje višjo vrednost vlaknin (ki so pomembne za dobro prebavo in te ohranjajo dlje časa sito), saj ti jih zagotavlja kar 16g na skodelico, v primerjavi s 5g vlaknin na skodelico, ki jih vsebuje kvinoja. Leča vsebuje tudi kar dvojno količino beljakovin kot kvinoja in več železa ter B vitaminov.

Losos zamenjaj za skušo

Zaradi visoke vsebnosti omega-3, losos upravičeno uvrščamo na sam vrh superživil. Vendar pa za tiste, ki imate manjši proračun, obstajajo cenejše alternative, kot je na primer skuša, ki je prav tako bogata z zdravimi maščobami.
Za še večji prihranek pa lahko skušo (in sardele) kupiš tudi pakirane v konzervi in zaradi tega ne boš popolnoma nič prikrajšana za omega-3. Konzervirane ribe imajo tudi dodano korist, saj vsebujejo kosti, ki se med postopkom konzerviranja omehčajo in so zaradi tega užitne – so odličen vir kalcija. Poleg vsega tega pa imajo še eno dobro lastnost – so že pripravljene za takojšnje uživanje.

Kokosovo vodo zamenjaj za navadno vodo

Za dobro hidracijo nič ne more prekositi navadne vode. In če nisi aktivna več kot eno uro na dan, potem je voda odlična pijača med treningom. In kje ima potem kokosova voda svoje prednosti? Če na dan intenzivno telovadiš več kot 90 minut, saj vsebuje elektrolite in sladkorje, ki jih moraš ponovno vnesti v telo med napornim treningom.
Seveda pa lahko svoj napitek z elektroliti zelo preprosto narediš tudi sama za precej nižjo ceno – navadni vodi dodaj ščepec soli in sok limone, pomaranče ali grenivke.

Oreščke zamenjaj za praženo čičeriko

Oreščki so odličen vir beljakovin, zdravih maščob, vlaknin in mineralov; vendar pa vsebujejo tudi veliko kalorij in jih je zelo enostavno pojesti preveč! Poleg vsega tega pa tudi niso poceni.
Čičerika na drugi strani pa vsebuje podobne količine vlaknin in beljakovin kot oreščki, ampak le delček njihovih kalorij.
Recept za praženo čičeriko: čičeriko iz konzerve speri pod vodo in osuši s papirnato brisačko. V skledo stresi čičeriko, malo olivnega olja, soli, kajenskega popra in začimbo po svoji želji. Stresi na peki papir in peci 30-40 minut na 190°C oziroma dokler ne postanejo rjave in hrustljave.
Nikar pa ne spreglej tudi slastnega recepta za praženo medeno čičeriko!