Domov » VIP » 7 presenetljivih dejstev, kako potujejo člani kraljeve družine

7 presenetljivih dejstev, kako potujejo člani kraljeve družine

VIP
7 presenetljivih dejstev, kako potujejo člani kraljeve družine
📷 Profimedia

Vse to je potrebno za izvedbo kraljeve turneje…

Vojvoda in vojvodinja suseška sta se konec septembra odpravila na prvo turnejo po južni Afriki kot tri-družinska družina. In čeprav kraljevemu paru potovalni življenjski slog ni tuj, pa turneja vsekakor zahteva veliko priprav – nekatere lahko celo načrtujejo do enega leta vnaprej!

V nadaljevanju odkrij nekaj presenetljivih dejstev o njihovih uradnih obiskih v tujini, za katere verjetno še ne veš.

Kako dolga so potovanja?
Turneje se razlikujejo glede na lokacijo. Turneja princa Harryja in Meghan po Avstraliji, Fidžiju, Tongi in Novi Zelandiji je trajala skupaj 16 dni. Istega leta pa sta princ William in Kate na Švedsko in Norveško odpotovala le za štiri dni.

Kdo potuje s kraljevo družino?
Člane kraljeve družine običajno spremlja velika spremljevalna skupina, vključno s tajnikom turneje, osebnimi pomočniki, frizerjem, varuško (če potujejo tudi otroci), zasebnim sekretarjem, tiskovnimi uradniki in operativnim vodjo, seveda pa so z njimi vedno tudi varnostniki. Ko sta vojvoda in vojvodinja kambriška leta 2016 s svojima otrokoma obiskala Kanado, je kraljevi par spremljala 12-članska ekipa.

Ali morajo na letališču čez carino?
Tudi člani kraljeve družine potrebujejo potni list. Tudi princ George je moral za potovanje v Avstralijo leta 2014 imeti otroški potni list. Kraljeva družina se mora držati carinskih in imigracijskih pravil, vendar gredo običajno zelo hitro skozi ta postopek. Kraljica je edina, ki ne potrebuje potnega lista, saj se potni listi izdajo v imenu njenega visočanstva – kljub temu pa mora vsakič, ko leti iz Britanije in nazaj, opraviti osebni pregled, pri čemer navede svoje polno ime, starost, naslov, državljanstvo, spol in kraj rojstva.

Koliko stanejo kraljeva potovanja?
To pa je zelo različno. Obsežna turneja princa Walesa in vojvodinje Cornwallove leta 2018 po Sv. Luciji, Barbadosu, Sv. Vincentu in Grenadinah, Sv. Kittsu in Nevisu, Grenadi, Kubi in Grand Caymanu je stala skupaj 472.000 evrov. Medtem ko je obisk princa Harryja in Meghan po Fidžiju in Tongi stal “skromnih” 91.000 evrov. In kdo to plača? Vlada Združenega kraljestva običajno krije stroške mednarodnih letov kraljeve družine in njihove ekipe za prihod v državo in odhod iz nje. Kljub temu pa država gostiteljica krije večino stroškov.

Kakšno garderobo spakira kraljeva družina?
Seveda člani kraljeve družine – še zlasti ženske – temeljito načrtujejo stajlinge. Tako Meghan kot Kate resda ne gresta tako daleč kot kraljica, ki naj bi imela nekatera oblačila podvojena, a zagotovo imata rezervna oblačila in čevlje, ki ju rešijo v nepričakovanih situacijah. Članice kraljeve družine pogosto izberejo barve in ostale detajle, na primer nakit, ki odraža zastavo ali nacionalne znake države, ki jo obiščejo. Princesa Diana je za svoj obisk v Indiji leta 1992 nosila moghalno navdihnjeno Catherine Walker, Meghan pa je med turnejo leta 2018 nosila različne obleke avstralskih oblikovalcev. Meghan je med obiskom Avstralije lansko leto nosila več oblačil avstralskih modnih oblikovalcev.