Domov » Prehrana & Recepti » 7 živil, ki jih raje kupuj zamrznjena kot pa sveža

7 živil, ki jih raje kupuj zamrznjena kot pa sveža

Prehrana & Recepti
7 živil, ki jih raje kupuj zamrznjena kot pa sveža
📷 Pixabay

Lahko gre za praktičen razlog ali pa ekonomskega, določena živila je veliko bolje kupovati v zamrznjeni obliki. Ne le, da ohranijo veliko več vitaminov, saj so hitro zamrznjena na višku zrelosti, ampak jih imaš lahko tudi vedno na zalogi, saj nikoli ne bodo segnila ali splesnila.

1. Jagodičevje

Kot si verjetno že sama opazila, sveže maline, borovnice in ostalo jagodičevje tudi v hladilniku kaj hitro postane gnilo, zato je veliko bolj priročno, če ga kupiš zamrznjenega, saj ti tako zdrži skorajda v nedogled. Vedno ga imaš pri roki, da ga dodaš v smoothie, kosmiče ali kamorkoli ti srce poželi.

2. Grah

Že res, da lahko kupiš grah konzerviran in ti tak zdrži v shrambi ogromno časa, vendar pa mu pogosto dodajajo razne konzervanse ali sladkorje. V kolikor ti že sama misel na živila v pločevinkah ni najbolj prijetna, začni kupovati zamrznjen grah, ki ga lahko vedno dodaš v enolončnice, pire krompir (skuhaš skupaj s krompirjem), omake za testenine itd.

(Rawpixel)

3. Koruza

Tako kot konzerviranemu grahu tudi konzervirani koruzi pogosto dodajajo konzervanse in sladkorje, da podaljšajo njihovo trajnost. Pri kupovanju zamrznjene koruze je pomembno le to, da kupiš organsko pridelano, saj je koruza pogosto gensko spremenjena.

4. Maslena buča

Čeprav je maslena buča zelo obstojno živilo, pa žal ni na voljo v trgovinah tekom celega leta. Na srečo jo lahko kupiš v zamrznjeni obliki in tako uporabljaš v receptih tekom celega leta. Poleg tega pa ti je tudi ni treba lupiti – dvojna zmaga!

5. Mango

Čeprav je v sveži obliki slasten in sočen, pa je lahko zelo težaven za ljupljenje in odstranjevanje koščice. Zamrznjen pa je že olupljen in pripravljen za uživanje – kar tako ali pa zmiksan v zdravih sladicah.

6. Narezana špinača

Čeprav je sveža špinača odlična za dodajanje v smutije (veliko boljša kot zamrznjena), pa je zamrznjena špinača zelo priročna za uporabo v kuhanih jedeh, kjer boš potrebovala precejšnjo količino. Dodaš jo lahko v lazanje, omake za testenine, rižote.

7. Ribe

Če rib ne misliš pripraviti še isti dan, potem je veliko bolje, da kupiš že zamrznjene. Pogosto so sveže ribe, ki jih prodajajo v trgovinah, med transportom zamrznjene in nato odtajane ter pripravljene, da jih uporabiš v jedeh. V kolikor ribe niso danes na tvojem menuju, v trgovini raje kupi zamrznjene in pripravi kadarkoli si jih boš zaželela.