fbpx

8 najboljših virov kalcija, ki niso mlečni izdelki

Vse od otroških pa do najstniških let so ti doma govorili, da moraš uživati mleko, jogurt in sir, če želiš imeti zdrave in močne kosti, ker, saj veš, mlečni izdelki so odličen vir kalcija. Ampak, kaj pa če si alergična na laktozo ali pa veganka? Obstajajo kakšne alternative? Vsekakor. In danes ti predstavljamo 8 živil, za katera morda vse do danes sploh nisi vedela, da so izjemen vir tega pomembnega minerala.

Sardine
Za odraslo osebo do 50. leta starosti je priporočljivo, da zaužije 1000 mg kalcija na dan. In ne le, da so te majhne ribice polne omega-3 maščobnih kislin, ampak ena majhna pločevinka vloženih sardin vsebuje kar 350 mg kalcija. Lahko jih dodaš v solato ali pa iz njih narediš ribji namaz.

Pomaranče
Na to oranžno sadje verjetno gledaš le kot odličen vir vitamina C, vendar pa ena pomaranča vsebuje tudi več kot 70 mg kalcija. Ni slabo, kajne?

Fige
Poleg tega, da so izjemen vir kalcija, se fige ponašajo tudi z visokimi ravnmi antioksidantov in vlaknin. Približno 5 posušenih fig na dan tvoje telo oskrbi s približno 135 mg kalcija, kar ti zelo pomaga pri doseganju dnevnih potreb po tem mineralu.

Brokoli
Ta slastna zelenjava iz družine križnic je polna osnovnih hranil, vključno z vitaminom A, magnezijem, cinkom in fosforjem, poleg tega pa vsebuje tudi izjemno visoke vrednosti kalcija. Vsekakor si zasluži status super-zelenjave!

Mandlji
Veliko oreščkov vsebuje kalcij, vendar pa so mandlji ena redkih beljakovin, ki ustvarijo alkalno okolje v telesu, ki pomaga pri delovanju imunskega sistema in energiji. Mandlje lahko uživaš samostojno, v presnih slaščicah ali pa v obliki mandljevega masla, ki ga preprosto narediš tako, da mandlje v multipraktiku zmiksaš v gladko zmes.

Beli fižol
Beli fižol je bogat s proteini, železom, vlakninami in kalcijem, ki ga vsebuje približno 175 miligramov na porcijo.

Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava, kot je listnati ohrovt, ne vsebuje maščob, poleg tega pa tudi zelo malo kalorij in visoke vrednosti kalcija.

Živila z vitaminom D
Ne glede na to ali kalcij uživaš z mlečnimi ali nemlečnimi živili, zelo pomembno je, da zaužiješ tudi dovolj vitamina D, saj telo sicer ne more ustrezno absorbirati kalcija brez tega pomebnega vitamina. Čim bolj pogosto uživaj losos, tuno, jajčne rumenjake, stročnice, oreščke in semena.