8 najpogostejših vzrokov, zakaj se ti lomijo lasje

In kako jih odpraviš!

Za razliko od prhljaja, ki lahko niha zaradi spreminjajočih dejavnikov, kot je sprememba letnih časov, pa je lomljenje las bolj celoletna težava. Obstaja več razlogov, zakaj se pojavi in tudi kar nekaj rešitev, kako ga odpraviš. Na srečo je zelo preprosto ohranjati lasje močne vse do konic, sploh, če poznaš najbolj običajne in najpogostejše vzroke zanj.

1. Pomanjkanje vlage

Brez optimalne hidracije so lasje veliko bolj nagnjeni k lomljenju, zato je zelo pomembno, da jim nudiš ljubečo nego. Tvoja nega las bi se morala začeti z ustreznim šamponom in balzamom, ki zagotovita ogromno vlage. Izdelki naj vsebujejo ogromno naravnih olj, ki lase negujejo od znotraj in podarijo ogromno sijaja.

Pozorna pa bi morala biti tudi na vodo, s katero si umivaš lase. Če je le-ta trda, posledično vsebuje klor in težke kovine, ki zelo škodujejo lase. Dolgotrajno spiranje las s takšno vodo poškoduje povrhnjico las in jih naredi porozne, zaradi česar se začnejo lomiti. Investiraj v vodni filter, ki bo prečistil vodo, tvoji lasje pa bodo postajali vedno bolj močni in sijoči.

2. Toplotni oblikovalci las

Nobena skrivnost ni, da toplotni pripomočki za oblikovanje las povzročijo šibke lase, zaradi česar so bolj nagnjeni k poškodbam kot je lomljenje. In kot si lahko predstavljaš je lahko še huje, če ne uporabljaš nobenega izdelka za zaščito las pred vročino. Poleg tega pa nikar ne uporabljaj toplotnih oblikovalcev vsak dan, ampak največ enkrat do dvakrat na teden. In vedno, vedno, vedno nanesi izdelek za zaščito pred toploto!

3. Kemična obdelava

Vsakdo, ki si redno barva lase, ve, kako težko jih je ohranjati zdrave in močne, saj konstantna kemična obdelava neposredno prispeva k lomljenju. V kolikor tvoje konice izgledajo skrepane in brez življenja, potem si omisli krajšo pričesko, saj bodo le tako lahko lasje na novo zaživeli.

4. Spanje na bombažnem vzglavniku

Če verjameš ali ne, tvoja priljubljena bombažna prevleka za vzglavnik je lahko kriva, da se tvoji lasje lomijo bolj kot običajno, saj se med spanjem ustvarja trenje med lasmi in tkanino. Investiraj v svileno ali satenasto prevleko, ki zmanjša prej omenjeno trenje.

5. Sušenje las z brisačo

Čeprav je to zelo običajno početje, pa zavijanje las v brisačo (t.j. turban) po umivanju dejansko lahko povzroča, da se lasje zapletajo in lomijo. Brisačo raje zamenjaj za staro, preveliko t-majico ali papirnate brisačke – oba pripomočka zelo dobro vpijata odvečno vodo.

6. Prepogosto umivanje

To gre z roko v roki s faktorjem vlage – bolj ko čistiš lase, bolj odstranjuješ naravna olja z njih, ki bi morala biti na povrhnjici. Lase umivaj največ trikrat na teden in uporabljaj nežne šampone brez sulfatov.

7. Konic ne strižeš redno

Če se izogibaš striženju (razcepljenih) konic, se bodo slej ko prej same odlomile. Poskrbi za redne obiske v frizerskem salonu (vsaj enkrat na tri do štiri mesece) in tvoji lasje bodo zdravi in močni.

8. Pomanjkanje hranil

Tvoji lasje potrebujejo beljakovine, da ostanejo zdravi in močni. Beljakovine lahko zakrpajo poškodovane dele v povrhnjici in odstranijo poškodbe. Ampak pozor: tudi preveč beljakovin lahko povzroči krhke lase, preveč vlage pa jih naredi preveč prožne. Pomembno je, da najdeš pravo ravnovesje vlage in beljakovin.