9 dejstev o prazniku Valentinovo, ki jih zelo verjetno še ne veš

Niso ga vedno praznovali s čokolado in rožami!

Praznujemo ga enkrat letno in mnogi ga označujejo kot praznik trgovcev. Vendar pa je Valentinovo veliko več kot le praznik zaljubljencev. Poglejmo, kako se je vse skupaj začelo.

1. Ima precej temačne začetke.
Zgodovinarji menijo, da se je Valentinovo dejansko začelo v antičnem Rimu kot poganski festival plodnosti, imenovan Lupercalia, ki je vključeval žrtvovanje živali in bičanje žensk z živalskimi kožami, dokler niso izkrvavele, kar je pomenilo njihovo plodnost. Res romantično…

2. V 14. stoletju je prvič postal praznik povezan z ljubeznijo in romantiko.
Praznik je bil pokristjanjen – niso več žrtvovali živali! – in so ga praznovali sredi februarja, saj so mnogi verjeli, da ptice 14. februarja začele sezono parjenja, zaradi česar golobice pogosto povezujejo z ljubeznijo.

3. Sveti Valentin ni bil le ena oseba.
Pravzaprav sta bili to morda dve ali celo tri osebe. Ampak najbolj verjetni ustanovitelj Valentinovega je bil sv. Valentin, ki je kljuboval cesarju Klavdiju II. Takrat je Klavdij prepovedal poroke, ker je menil, da so bili zaradi njih vojaki raztreseni. Valentin pa je bil drugačnega mnenja – nezakonito je poročal pare, dokler ga niso ujeli. Po obsodbi na dosmrtno ječo, so mladi pari obiskovali njegovo celico in mu nosili rože in čestitke. Kdaj pa je Valentin umrl? Naj bi 14. februarja.

4. Najbolj popularno darilo za Valentinovo so rože.
Sledita jim čokolada in nato nakit. Američani vsako leto pošljejo več kot 220 milijonov vrtnic in kar 6 milijonov parov se zaroči 14. februarja (februar je drugi najbolj priljubljen mesec za decembrom za zaroke).

5. Prvo čokoladno bonboniero v obliki srca so izdelali leta 1868.
Vsako leto se na ta dan proda več kot 36 milijonov čokoladnih bonbonier v obliki srca. To je lkar 29.000 ton čokolade.

6. Več kot 8 milijonov src s sporočili naredijo vsako leto.
Podjetje Necco začne srca s sporočili “True Love,” “Hug Me,” in “You Rock” izdelovati že naslednji dan po 14. februarju, da jih imajo dovolj za naslednje Valentinovo. In ne skrbi, če jih imaš še od lanskega Valentinovega. Njihov rok trajanja je kar 5 let!

7. Očitno se prodaja kondomov februarja poveča.
Prodaja je od 20 do 30 odstotkov višja okoli Valentinovega, marca pa prodajo največ domačih testov za ugotavljanje nosečnosti.

8. Čipka se za Valentinovo pogosto uporablja za dekoracijo.
Naj bi pomagala, da se v zanko ali mrežo ujame srce simpatije.

9. Po svetu ga praznujejo različno.
Na Japonskem je običaj, da celo živlčjenje samo ženske podarjajo moškim slastne čokolade, pri čemer kakovost čokolade kaže njihove resnične občutke. 14. marca pa nato moški vrnejo uslugo s praznovanjem vse bolj priljubljenega “belega dne” (“White day”).

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry