9 napak, ki jih NIKAR ne delaj pri ustni higieni

Zobna higiena ima velik vpliv na naše splošno zdravje. Toda preproste vsakodnevne tehnike ščetkanja in različni izdelki, ki smo jih navajeni že od otroštva, morda ne bodo dovolj. Zato je tako pomembno, da za svoje zobe skrbimo pravilno in upoštevamo najboljše prakse in priporočila znanstvenikov in zobozdravnikov.

Spodaj odkrij 9 nasvetov, kako ohraniti zobe zdrave in preprečiti večino težav v prihodnosti.

1. Počakaj, preden ščetkaš
Številni radi začnejo dan s kozarcem naravnega soka in ga zaključijo s sadjem. V tem ni nič slabega – sadje je sladko, okusno in ima visoko vsebnost vitamina C. Glavna težava se pojavi, če si začnemo umivati zobe kmalu po tem, ko ga zaužijemo ali popijemo.

Sadje ima visoko vsebnost kislin, ki lahko zmehčajo in poškodujejo sklenino tvojih zob. Zato ščetkanje takoj po zaužitju nikakor ni dobra stvar za zdravje tvojih zob. S ščetkanjem zob je najbolje počakati vsaj 30 minut, ko zaužiješ jabolka, kivi, citruse in sokove, paradižnik ali gazirane sladke pijače.

2. Najprej začni ščetkati najbolj težavne dele
Tehnik za čiščenje zob je veliko, a le nekatere so dovolj varne za vsakodnevno uporabo. Zobozdravniki svetujejo, da vedno začneš z najtežjimi mesti in zaključiš z lahkimi.

Mnogi od nas naredijo ravno nasprotno in začnejo umivati sprednje zobe, nato pa se pomikajo proti zadnjim. Potrudi se, da ti pride v navado ravno nasprotno, da začneš z zadnjim delom ust in se nato pomikaš zob za zobom najprej do sprednjih.

3. Nič ni narobe, če umivaš zobe brez zobne paste
Če ne veš, katero zobno pasto uporabiti, začni umivati ​​na suho – brez zobne paste ali vode. Že same ščetine tvoje zobne ščetke lahko motijo delovanje bakterij. Zobna pasta je le dodatno orodje. Pravzaprav so raziskovalci dokazali, da suho ščetkanje zmanjša nabiranje zobnih oblog, krvavitev in gingivitis za najmanj 50 %.

9 napak, ki jih NIKAR ne delaj pri ustni higieni
(Vir: fabrikasimf / Freepik)

4. Začni uporabljati ustno vodico
Seveda ustna vodica ne more nadomestiti ščetkanja in zobne nitke, niti ne bo pomagala, da se znebiš vseh bakterij na zobeh in dlesnih. Vsekakor pa je dobra dodatna korist za ustno zdravje. Najboljši čas za uporabo je po temeljitem ščetkanju zob. Da bi dosegli največjo korist, je priporočljivo, da se vsaj 30 minut po izpiranju izogibaš uživanju hrane ali pitju.

5. Žvečilni gumiji so koristni
Po obroku je odlično žvečiti čigumije. Spodbujajo pretok sline v ustih, kar pomaga nevtralizirati kisline. Predvsem je slina polna kalcija in fosfata, ki ponovno mineralizirata zobe, krepita sklenino in celo zmanjšujeta občutljivost zob. Pomembno je samo to, da žvečilni gumi ne sme vsebovati sladkorja, saj se škodljive ustne bakterije hranijo s sladkorji, ki jih zaužijemo.

9 napak, ki jih NIKAR ne delaj pri ustni higieni
(Vir: drobotdean / Freepik)

6. Uporabljaj zobne ščetke z mehkejšimi ščetinami
Zobne ščetke so na voljo z različno močnimi ščetinami. Če uporabljaš ščetko s trdimi ščetinami, je morda čas, da razmisliš o zamenjavi s ščetko z mehkimi ščetinami. Tudi srednje močne ščetine so lahko zelo abrazivne in sčasoma poškodujejo tvoje dlesni in zobe.

7. Ne ščetkaj prepogosto
Nobenega dvoma ni, da si je zobe treba umivati dvakrat na dan, vendar pa je to tudi zgornja meja. S prepogostim umivanjem lahko škoduješ sklenini, saj se lahko obrabi, kar lahko povzroči občutljive zobe. Prav tako bodo izgledali bolj rumeni kot običajno, ker bo rumeni dentin za sklenino postal bolj viden. V nekaterih primerih se lahko to konča tudi z recesijo/umikom dlesni.

8. Voda je najboljša tekočina za tvoje zobe
Tako kot slina tudi pitna voda ohranja usta čista. Za razliko od sokov, gaziranih pijač ali športnih napitkov ne samo, da spere hrano, ampak tudi ne pušča neželenega sladkorja na zobeh. Voda pa tudi razredči kisline, ki jih proizvajajo bakterije v ustih.

9. Uživaj več hrustljave hrane
Sveža in hrustljava hrana vsebuje veliko zdravih vlaknin in je preprosto najboljša izbira za tvoje zobe. Med njimi so na prvem mestu z vlakninami bogato surovo sadje, zelenjava in oreščki. Lahko očistijo zobe, spodbudijo proizvodnjo sline, hidrirajo usta in zmanjšajo rast bakterij.