fbpx

Adrenalin ne sproščajte na cestah

Na Agenciji za varnost prometa vsak mesec, v vsakem obdobju, pripravljajo številne akcije, s katerimi udeležence v prometu ozaveščajo o pomembnosti varne vožnje. Na cestah je vse več vozil in v prometu tudi več udeležencev, kar prinaša mnoga tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Največ umrlih je bilo lani med vozniki enoslednih motornih vozil, torej voznikov mopedov in motornih koles, sledijo vozniki osebnih avtomobilov in pešci. »Ljudi je treba zato nenehno ozaveščati, da gredo za volan spočiti in so v prometu previdni. Velikokrat poudarjam, da je cesta resna stvar in da je treba imeti do vseh udeležencev v prometu  spoštovanje,« še pravi direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar.

Adrenalin ne sproščajte na cestah
Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar (Foto: arhiv AVP)

Najbolj pogosti vzroki za nastanek prometnih nesreč so neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednost in alkohol. Dejstvo je, da alkohol ne sodi na ceste. Tudi uporaba telefona pomembno zmanjšuje koncentracijo voznikov. Telefon med vožnjo uporablja kar 75 % voznikov.

»Velikokrat se premalo zavedamo, da je pomembno, v kakšnem stanju gremo na cesto. Zato vsem voznikom svetujemo, naj adrenalina ne sproščajo na cestah, naj bo vožnja umirjena in s spoštovanjem cestnoprometnih predpisov,« še svetuje direktor Agencije Jože Hribar.