Ali imajo začimbe rok trajanja? Presenetljiva resnica o svežini v kuhinji
Ko odpremo kuhinjsko omarico, skoraj vsak izmed nas najde vsaj eno staro vrečko kurkume, mlete paprike ali suhe bazilike. In potem se porodi vprašanje: Ali imajo začimbe sploh rok trajanja? In če ga imajo, kaj se zgodi, ko rok preteče?
Čeprav imajo začimbe rok trajanja, se redko “pokvarijo” v smislu, da bi postale nevarne za zdravje. Vendar pa s časom izgubijo svojo moč, aromo in barvo. To pomeni, da jedi s starimi začimbami ne bodo več tako intenzivnega okusa, kot bi morale biti. Glavna težava torej ni v varnosti uživanja, temveč v kakovosti.
Proizvajalci običajno natisnejo “najbolje uporabiti do” ali “uporabno najmanj do”, kar pomeni, da se po tem datumu okus postopoma zmanjšuje.
V povprečju pa velja, da imajo:
- cela semena (poper, kumina, koriander) rok trajanja do 4 leta
- mlete začimbe (paprika, cimet, kurkuma) rok trajanja 2 do 3 leta
- posušena zelišča (origano, timijan, bazilika) rok trajanja 1 do 2 leti
- mešanice začimb rok trajanja 1 do 2 leti
Nasvet: cela semena ohranijo aromo precej dlje kot že mlete začimbe, zato jih, če imate možnost, zmeljite tik pred uporabo.
Kako preveriti, ali so vaše začimbe še uporabne?
- Povohajte jih. Če vonj skoraj izgine, tudi okus ne bo več izrazit.
- Preverite barvo. Živahne barve pomenijo svežino. Če so začimbe obledele, je čas za zamenjavo.
- Poskusite ščepec. Če okus ni več intenziven, se ni več vredno truditi.
Shranjevanje = ključ do dolge obstojnosti
Začimbe imajo rade temne, suhe in hladne prostore. Torej, ne nad štedilnikom, kjer se nabira para in toplota! Namesto tega jih raje hranite v neprosojnih steklenih ali kovinskih posodicah, dobro zaprtih, stran od sončne svetlobe.
Če kupujete začimbe v večjih količinah, jih lahko razdelite v manjše posodice in odprete le tisto, ki jo trenutno uporabljate.
Zakaj se splača uporabljati sveže začimbe?
Sveže začimbe pomenijo:
- boljši okus in aromo jedi
- več antioksidantov in hranilnih snovi
- manjšo porabo, ker za isti učinek potrebujete manj
Zato ni presenetljivo, da večina kuharjev meni, da so začimbe “duša kuhinje”. Ko izgubijo svoj značaj, postane tudi hrana manj živa.
Torej, če želite, da vaše jedi vedno zadišijo kot v najboljših restavracijah, si vzemite trenutek in preverite svojo zbirko začimb. Stare vrečke zamenjajte z novimi in vaše brbončice vam bodo še kako hvaležne!

