fbpx

Ali je pijača Prime res škodljiva za naše zdravje?

Prime je podjetje za proizvodnjo pijač, ki sta ga ustanovila ustvarjalca viralnih vsebin Logan Paul in Olajide “KSI” Olatunji. Glede na uradno spletno stran je glavni cilj podjetja ponuditi “drzne okuse za odžejanje, ki vam bodo pomagali osvežiti, dopolniti in dopolniti gorivo.” Prime, ki je bil predstavljen leta 2022, se je od takrat razširil na energijske napitke, športne napitke in hidracijske praške.

Ovita v barvite odtenke in v številnih okusih je pijača Prime privabila že številne ljubitelje zdravih napitkov. Ampak, ali je Prime res zdrav za naše telo? Ali nam morda lahko škoduje? Oba napitka, Prime Energy kot tudi Prime Hydration, sta postala priljubljena pijača med atletskimi najstniki in mladostniki, vendar pa so sestavine obeh pijač vznemirile tako uporabnike TikToka kot starše, zaradi česar so se mnogi vprašali: “Ali je Prime slab za vas?”

Najprej je potrebno poudariti, da sta Prime Energy (v Sloveniji ni na voljo za nakup), ki je zapakiran v pločevinko, in Prime Hydration, ki je v obliki plastenke, dva povsem različna napitka. Prime Energy vsebuje kofein in je zato mišljen kot energijska pijača, ki nikakor ni primerna za najstnike in mladostnike, Prime Hydration pa je hidracijska pijača, ki vsebuje kokosovo vodo, ki velja za naravni elektrolit.

Ampak, leta 2023 je bila proti Prime Hydration LLC vložena skupinska tožba, v kateri Prime obtožujejo, da se lažno oglašuje kot “zdrav”, čeprav vsebuje per- in polifluoroalkilne snovi (PFAS), ki po Nacionalnemu inštitutu za raka lahko povzroči povečano tveganje za raka.

Prime Energy sestavine

Prime Energy in Prime Hydration vsebujeta osnovo vitaminov in kokosove vode, vendar je izstopajoča sestavina napitkov Prime Energy kofein, z 200 mg kofeina na 0,35-litrško pločevinko. L-teanin, tavrin, vitamin B6 in vitamin B12 so tudi na seznamu sestavin Prime Energy, ki se trži kot brez sladkorja in veganska. Vsebuje pa umetno sladilo, sukralozo in kalijev acesulfam.

Po mnenju več strokovnjakov je visoka vsebnost kofeina nedvomno najbolj zaskrbljujoča sestavina, saj lahko povzroči pospešen srčni utrip, nespečnost, anksioznost, prebavne motnje in moteče interakcije z zdravili, zlasti v prevelikih količinah. Tavrin je aminokislina, katere cilj je pomagati zdravi presnovi, vendar so potrebne nadaljnje raziskave o njegovih dolgoročnih učinkih v tako visokih odmerkih (kot jih najdemo v napitkih Prime Energy).

Čeprav je 200 mg sprejemljiva količina kofeina za odraslega človeka, pa kombiniranje Prime Energy z drugimi kofeinskimi pijačami, kot je kava, lahko zlahka preseže 400 mg zaužitega kofeina.

Če ti primanjkuje energije, se je veliko bolje osredotočiti na uravnoteženo prehrano in raje popiti skodelico kave, zelenega čaja ali matche.

Prime Hydration sestavine

Po drugi strani pa Prime Hydration vsebuje sestavine, ki so lahko koristne za telo. To vključuje vodo (osnovno sestavino za hidracijo), kokosovo vodo (naravni vir elektrolitov), pa tudi vitamine B, antioksidante, elektrolite in naravne arome.

Pijača vsebuje tudi umetna sladila, med drugim sukralozo in kalijev acesulfam. Uporabljena sladila je odobrila FDA za uporabo v hrani, vendar je kalijev acesulfam med zdravstvenimi delavci vzbudil zaskrbljenost zaradi možne povezave med sladilom in učinki na presnovne procese ter povečanim tveganjem za raka. Acesulfam K je sicer varen za uživanje v okviru določenih smernic, tekoče raziskave in javni skepticizem pa še naprej poudarjajo potrebo po globljem razumevanju njegovih dolgoročnih posledic za zdravje ljudi.

Poleg tega pa Prime Hydration vsebuje tudi razmeroma malo natrija, kar je za nekatere ljudi v redu. Toda za ljudi, ki se potijo in izgubljajo veliko tekočine in elektrolitov, potrebujejo večjo vsebnost tega minerala.

Preberi si tudi:
Ali ti lahko skodelica zelenega čaja pred spanjem škoduje?

Ali ti lahko skodelica zelenega čaja pred spanjem škoduje?

Zeleni čaj je ena najbolj zdravih pijač na zemlji: polna je flavonoidov, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja, pomaga pri zniževanju slabega holesterola in zmanjšuje možnosti za srčni infarkt…