Ali je sladoled res tako škodljiv? Miti in resnice

Sladoled je nedvomno ena najbolj priljubljenih poletnih sladic. Osvežilen, okusen in raznolik, toda pogosto slišimo, da je nezdrav. Ali je sladoled res tako škodljiv? V nadaljevanju razkrivamo najpogostejše mite in resnice o sladoledu ter ponujamo nasvete, kako ga uživati brez slabe vesti.

Mit 1: Sladoled redi – Sladoled vsebuje sladkor in maščobe, kar pomeni, da ima energijsko vrednost. Vendar občasna porcija sladoleda, kot del uravnotežene prehrane, še ne pomeni, da se bomo zredili. Ključna je zmernost. Sladoled z manj sladkorja ali domače različice so lahko odlična alternativa.

Mit 2: Sladoled ni primeren za otroke – Čeprav otroci pogosto posegajo po sladoledu, mnogi starši menijo, da ni primerna sladica zanje. V resnici je zmerno uživanje sladoleda povsem v redu. Najboljša izbira je domač sladoled, pripravljen brez umetnih barvil in z nadzorovano količino sladkorja.

Mit 3: Sladoled povzroča bolezni, kot je angina – Sladoled ne povzroča bolezni. Prehladi in vnetja grla so posledica virusov in bakterij, ne temperature hrane. Seveda pa naj otroci sladoled jedo počasi, da se izognejo morebitnemu nelagodju.

Mit 4: Sladoled nima nobene hranilne vrednosti – To ni povsem res. Sladoled, ki vsebuje mleko ali jogurt, je lahko vir kalcija, beljakovin in celo probiotikov. Sadni sladoledi brez dodanega sladkorja vsebujejo tudi vitamine in vlaknine.

Sadni sladoledi brez dodanega sladkorja vsebujejo tudi vitamine in vlaknine. (Foto: Envato Elements)

Kako izbrati bolj zdravo različico?

  • berite deklaracije – izogibajte se tistim z veliko aditivi
  • izbirajte sadne ali naravne sladolede z manj sestavinami
  • pripravite domač sladoled z jogurtom, sadjem in medom

Torej, sladoled ni sovražnik zdrave prehrane, če ga uživamo zmerno in pametno. Naj bo poletje čas razvajanja, a brez pretiravanja. Ko veste, kaj jeste, lahko uživate brez slabe vesti.