fbpx

Ali je varno umiti telo s šamponom za lase, če ti zmanjka gela za telo?

Se ti je že kdaj zgodilo, da ti je zmanjkalo gela za tuširanje ali pa razmišljaš, da bi na potovanje za umivanje s seboj vzela samo en izdelek – šampon za lase in ga uporabljala tudi po telesu? Konec koncev se peni in z njim umivaš lase, hkrati pa tudi lasišče. Sliši se sanjsko, ampak je v bistvu vse odvisno od sestavin v šamponu.

Šamponi so kompleksne formulacije, sestavljene iz različnih sestavin, večinoma površinsko aktivnih snovi, ki ustvarjajo peno. Vendar pa šamponi običajno vsebujejo močnejše in bolj koncentrirane površinsko aktivne snovi kot geli za umivanje telesa. To pomeni, da lahko šampon na koži poruši naravno zaščitno bariero kože, kar povzroči srbenje, kožne reakcije, občutljivost in izsušenost.

V nasprotju s tem so geli za umivanje telesa izdelani iz sestavin kot je glicerin, ki pomagajo navlažiti kožo in kompenzirajo tisto, kar površinsko aktivne snovi izperejo, šamponi pa niso namenjeni vlaženju telesa. Verjetno se ti je na tem mestu porodilo vprašanje ‘Kaj pa, če kožo nato navlažim?’. No, losjon za telo ne reši pH problema. Šamponi imajo običajno nižji, bolj kisel pH kot sredstva za umivanje telesa, motnje ravnovesja pH tvoje kože pa lahko povzročijo draženje in lahko celo spremenijo mikrobiom kože.

Poleg tega šamponi pogosto vsebujejo dišave, ki ohranjajo svež vonj las, parfumi v izdelkih za nego kože pa so sestavina, ki se ji je pametno izogibati, še zlasti če imaš občutljivo kožo. Tudi drugi tipi kože se lahko odzovejo na dišavo šampona, saj ni oblikovan za umivanje kože. Poleg tega lahko šamponi vsebujejo dodatke, posebej zasnovane za nego las, ki pa koži ne koristijo.

Torej, šampon namesto gela za tuširanje ni najbolj idealna rešitev, je pa dobra novica ta, da uporaba šampona na tvoji koži kot enkratna rešitev verjetno ne bo povzročila dolgoročne škode, razen če je tvoja koža občutljiva na katero od sestavin.

Kaj pa uporaba gela za umivanje telesa namesto šampona? No, če ti je mar za zdravje tvojih las, tega nikar ne naredi. Šamponi za lase so oblikovani s posebnimi sestavinami, ki spodbujajo rast las in jih ščitijo pred poškodbami. Po drugi strani pa gel za umivanje telesa ni zasnovan tako, da bi zagotavljal te prednosti in bo slabo očistil tvoje lase, hkrati pa jih tudi ne bo popolnoma nič zaščitil. To je popoln recept za izpadanje las, zato tega nikar ne delaj.