Ali lahko določena hrana pospešuje opekline od sonca?

Poleti se večina od nas pred soncem zaščiti s kremo z zaščitnim faktorjem, kapo in sončnimi očali. Ampak, ali ste vedeli, da lahko na občutljivost kože na sonce vpliva tudi to, kar jemo?

Da, prav ste prebrali. Nekatera živila lahko dejansko povečajo možnost za sončne opekline, še zlasti, če jih zaužijemo tik pred izpostavljanjem soncu.

Živila, ki vas lahko naredijo bolj občutljive na UV žarke

1. Citrusi (limone, pomaranče, grenivke)

Citrusi vsebujejo furanokumarine, naravne spojine, ki lahko pri stiku s sončno svetlobo povzročijo fotosenzitivnost. To pomeni, da postane koža bolj občutljiva na UV žarke, kar lahko vodi do hitrejših opeklin ali celo pigmentacijskih madežev.

2. Zelenjava iz družine kobulnic (zelena, peteršilj, pastinak)

Ta živila prav tako vsebujejo furanokumarine. Če na plaži grizljate svežo zeleno ali dodate peteršilj v hrano, lahko vaša koža postane bolj občutljiva.

3. Alkohol

Alkohol sicer ne vpliva neposredno na UV zaščito, a lahko razširi krvne žile in zmanjša odziv imunskega sistema, kar pomeni, da se koža slabše brani pred poškodbami. Poleg tega pogosto zmanjša občutek, da vas sonce zares “žge”, kar lahko vodi do hujših opeklin.

4. Sladkor v visokih količinah

Čeprav sladkor ne povzroča fotosenzitivnosti, lahko poslabša stanje kože na dolgi rok. Prekomeren vnos sladkorja povzroča vnetja in oksidativni stres, kar zmanjša odpornost kože na zunanje vplive, tudi na sonce.

Katera živila pa nam lahko pomagajo naravno zaščititi kožo pred soncem? Izveste v spodnjem članku 👇

Preberi si tudi:
10 živil, ki pomagajo naravno zaščititi kožo pred soncem - Modna.si

10 živil, ki pomagajo naravno zaščititi kožo pred soncem

Ko govorimo o zaščiti pred soncem, večina pomisli na kreme z zaščitnim faktorjem, senčnike in sončna očala. A obstaja še en način, kako lahko pomagate svoji koži v…