Ali lahko zamrzneš sir? Odgovor je…
Obožuješ sir. Dodajaš ga v vse možne jedi. Ampak, kljub vsemu se ti kdaj pa kdaj zgodi, da ga imaš toliko na zalogi, da ga preprosto ne boš uspela pojesti do roka (morda greš na dopust ali pa si nakupila večjo količino, ker je bil v akciji). In kaj lahko sploh narediš v tem primeru? Ga lahko zamrzneš?
Odgovor je: da (z nekaj opombami)!
Kako pravilno zamrzniti sir: Sir razreži na 200 gramov (ali manj) velike kose ali pa ga naribaj. Sir nato zapri v plastično zip vrečko (pri tem iztisni čim več zraka), le-to pa položi v vrečo za zamrzovanje, da preprečiš čuden priokus. Najbolje bo, da sir porabiš v roku šestih mesecev. Odtajaš ga tako, da ga za 24 do 48 ur položiš v hladilnik.
Kako uporabiti predhodno zamrznjen sir: Zamrzovanje nekoliko spremeni teksturo sira, zaradi česar je lahko rahlo drobljiv (vendar še vedno okusen). Najbolje bo, če ga boš uporabila v jedeh, ki se morajo skuhati ali speči – na primer v makaronih s sirom, lazanji ali na pizzi, ne pa na sirni plošči.
Ali lahko zamrzneš vsak sir? Zamrzovanje deluje najbolje na trdih in pol-trdih sirih, kot so cheddar, parmezan in švicarski sir. Mehki siri lahko med zamrzovanjem postanejo zrnati ali vodeni, tako da nikar ne razmišljaj o zamrzovanju brie sira.